Summit bude hledat odpověď EU na vývoj ukrajinské krize

20.03.2014
čtk

Vývoj ukrajinské krize výrazným způsobem ovlivní podobu schůzky lídrů států a vlád EU, která dnes odpoledne začíná v Bruselu. U večeře by unijní špičky měly vyladit odpověď na nečekaně rychlé ruské počínání při anexi Krymu, donedávna území sousední Ukrajiny. ČR bude na summitu zastupovat premiér Bohuslav Sobotka.

Unie už dala najevo, že anexi neuznává stejně, jako referendum, které předcházelo. V souvislosti s porušením územní celistvosti Ukrajiny už EU uvalila sankce na dvě desítky lidí s krymskou krizí přímo spojených. Podobné opatření přijaly také USA a další státy.

Zmrazen byl majetek těchto lidí a zakázány jejich cesty do EU. Dnes večer lídři nejspíš rozhodnou o rozšíření těchto cílených opatření na další osoby, třeba z užšího okruhu prezidenta Vladimira Putina a ruské vlády. O přesné podobě nejnovější unijní reakce jednali diplomaté dlouho do noci.

Není naopak příliš pravděpodobné, že by už nyní unie přistoupila k plošným ekonomickým sankcím. Státy se obávají možných dopadů na vlastní hospodářství, mohly by proto pověřit Evropskou komisi vypracováním možných variant sankcí i jejich dopadů. Podle některých diplomatů by také EU mohla zpřesnit podmínky, za nichž by k hospodářskému tlaku na Rusko skutečně přistoupila.

V pátek by pak měla být v Bruselu podepsána politická část asociační dohody s Ukrajinou. Summit se měl původně věnovat především klimatickému a energetickému balíčku, o něm se nakonec bude jednat až v pátek dopoledne. Téma se přitom svým způsobem prolíná s ukrajinskou krizí v náhle výrazné otázce potřeby zajištění evropské energetické bezpečnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek