V Bruselu skončí druhé kolo jednání o obchodní dohodě EU a USA

15.11.2013
čtk

Po pěti dnech dnes v Bruselu končí druhé kolo rozsáhlých jednání mezi Evropskou unií a Spojenými státy o ambiciózní obchodní dohodě označované jako TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Desítky odborníků z obou stran se od pondělí bavili především o způsobech, jak odstranit nejrůznější regulace.

Dohoda dvou už nyní největších světových obchodních partnerů má za cíl uvolnění některých zbývající překážky ve vzájemném obchodu na trhu s 800 miliony obyvateli. Už teď tvoří byznys mezi EU a USA skoro třetinu světového obchodu, jejich obchodní výměna dosahuje až dvou miliard eur (až 52 miliard korun) denně. Po dokončení by TTIP mohl podle studií zajistit vzrůst evropského exportu do USA až o 28 procent a vznik až dvou milionů pracovních míst.

Přímo v Bruselu čítaly tento týden vyjednávající týmy okolo pěti desítek lidí, další experti přidávali pomocí konferenčních hovorů přes počítačové sítě. Tématem nynějšího kola jednání byla snaha probrat nejrůznější regulace, například ve službách či investicích. Hovořit se mělo také o standardech v konkrétních sektorech, třeba automobilovém průmyslu, v kosmetice, lécích či zdravotnických potřebách.

Další kolo diskusí, které se potáhnou určitě do roku 2014, je naplánováno od 16. prosince do Washingtonu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek