Europoslanci odsouhlasí bankovní dohled ECB. Výměnou za přístup k informacím

11.09.2013
čtk

Evropská centrální banka (ECB) a vedení Evropského parlamentu (EP) dosáhly dohody v otázce jednotného bankovního dohledu. Europoslanci tak budou o vzniku mechanismu, který by měl ECB umožnit přímo vykonávat dozor nad přibližně 150 největšími bankami v EU, hlasovat ve čtvrtek. Předseda europarlamentu Martin Schulz před hlasováním přečte společné prohlášení s ECB, sdělil ČTK jeho mluvčí Armin Machmer.

„Ano, takový je plán,“ potvrdil mluvčí záměr o bankovním dohledu ve čtvrtek hlasovat. Původně měli europoslanci bod na programu už dnešního jednání, termín však byl odložen kvůli trvající diskusi mezi EP a ECB o požadavcích na transparentnost a odpovědnost evropské centrální banky. V kuloárech parlamentu se přitom spekulovalo, že o bankovním dohledu se nakonec na této plenární schůzi hlasovat vůbec nebude.

Šéf ECB Mario Draghi měl tento týden navštívit jednání europarlamentu ve Štrasburku, nakonec ale nepřijel. S předsedou EP věc řešili telefonicky. Schulz podle mluvčího s Draghim po telefonu jednal několik hodin. Poslanci by na základě dohody měli mít přístup k podkladům týkajícím se rozhodování centrální banky.

Nový systém dohledu, který je klíčovou součástí bankovní unie, předpokládá přenesení významných pravomocí bankovního dohledu z národní úrovně na úroveň EU.

ECB by měla dohled vykonávat od konce příštího roku. Týká se bank zemí eurozóny a zemí, které chtějí být součástí bankovní unie a jednotnému bankovnímu dohledu se podrobit. Česká republika se zatím k bankovní unii připojit neplánovala.

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová v úterý vyzvala vlády zemí eurozóny, aby navrhovanou měnovou unii rychle dokončily. Snahy o vytvoření bankovní unie coby společné pojistky se v poslední době zadrhly, protože Francie a Německo se nemohou dohodnout na hlavních pilířích systému, který má obnovit důvěru v banky eurozóny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek