Komise vyhlásila nulovou toleranci podvodům s fondy EU

17.07.2013
čtk

Evropská komise dnes navrhla vytvoření evropského veřejného žalobce, který bude vyšetřovat a stíhat podvody týkající se peněz z rozpočtu Evropské unie. Nový úřad by měl lépe koordinovat vyšetřování těchto podvodů po celé unii.

Evropská komise tak uplatňuje politiku nulové tolerance vůči podvodům s finančními prostředky unie, řekla dnes místopředsedkyně EK Viviane Redingová. Podvody s evropskými penězi způsobují každý rok škody zhruba ve výši 500 milionů eur (asi 13 miliard korun), uvedla komise, která vycházela z údajů poskytnutých členskými státy.

Evropský veřejný žalobce má být nezávislou institucí, který bude výhradně vyšetřovat a stíhat trestné činy poškozující rozpočet EU a případně předvádět pachatele před soudy členských států, oznámila komise.

Celého projektu se neúčastní Dánsko. Británie a Irsko se k němu mohou připojit, ale Londýn již dal najevo, že tak neučiní. Pokud návrh schválí Evropský parlament a členské státy, měl by veřejný žalobce fungovat od začátku roku 2015.

Jeho vytvoření předpokládá Lisabonská smlouva o reformě evropských institucí. Na veřejného žalobce přejde většina nynějších pravomocí protikorupčního úřadu OLAF. Ten bude v budoucnu především šetřit trestné činy, kterých se dopustí zaměstnanci institucí EU, ale nebudou mít dopad na finanční prostředky unie.

Veřejný žalobce, který bude mít čtyři zástupce, má především koordinovat zajišťovat spolupráci mezi jednotlivými žalobci v členských zemích, protože nejsložitější jsou podle Redingové přeshraniční případy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek