Hollande má podporu 27 procent Francouzů

05.04.2013
čtk

Francouzský prezident François Hollande ztratil přízeň voličů, kteří mu loni pomohli k volebnímu vítězství. Podle ankety ústavu Sofres mu důvěřuje jen 27 procent obyvatel, což je nejhorší výsledek nějakého prezidenta Francie téměř rok po nástupu k moci od roku 1981. Může za to hlavně přetrvávající vysoká nezaměstnanost, ale také skandál kolem bývalého ministra rozpočtu.

Hollandeově vládě se nedaří splnit slib, že sníží nezaměstnanost. Počet lidí bez práce roste již téměř dva roky a míra nezaměstnanosti dosáhla 10,6 procenta. Ve druhém čtvrtletí by se dokonce podle prognóz měla míra nezaměstnanosti dostat na 15leté maximum 11 procent. Vláda nedávno připustila, že francouzská ekonomika bude v prvním pololetí nejspíš dále stagnovat. Klesá kupní síla obyvatel, stavebnictví a další odvětví vykazují pokles a podnikové investice oslabují.

Francouzská vláda se snaží podpořit konkurenceschopnost domácí ekonomiky kroky ke snížení mzdových nákladů a zvýšení flexibility trhu práce. Proti těmto krokům v březnu demonstrovaly desetitisíce lidí v ulicích Paříže a dalších francouzských měst.

Prezidentovým postavením také otřáslo obvinění jeho ministra rozpočtu Jérômea Cahuzaka z dřívější účasti na praní špinavých peněz a z daňových úniků. Za tím účelem podle vyšetřovatelů kdysi zřídil podezřelý účet ve Švýcarsku. Ministr podal začátkem března demisi, ale jakékoli obvinění popíral. V úterý ale nakonec přiznal, že zmiňovaný účet ve Švýcarsku měl. Justice začala v posledních dnech podezřívat z daňových úniků také podnikatele a Hollandeova pokladníka z prezidentské kampaně Jeana-Jacquesa Augiera.

Média hovoří o politickém zemětřesení pro prezidenta, který voličům sliboval, že kolem něj budou působit jen příkladní lidé.
Hollande ve středu oznámil sérii opatření s cílem posílit morálku u veřejných představitelů, například většími tresty při jejich pochybení. Pravicová opozice, krajní pravice a radikální levice označily kroky za nedostatečné. Některé deníky s odvoláním na nejmenované ministry tvrdí, že se uvažuje o změnách ve vládě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek