Europoslanci hrozí, že potopí dohodu o víceletém rozpočtu EU

07.03.2013
Euroskop

Evropský parlament bude ve středu (13. března) hlasovat o víceletém rozpočtovém rámci EU, na jehož podobě se lídři členských států dohodli na summitu konaném 7 a 8. února. Jeho schválení je zatím značně nejisté, protože europoslanci hrozí, že pokud nebudou splněny jejich požadavky, budou návrh vetovat.

Jedná se o první sedmiletý rozpočet, který je schvalován podle pravidel Lisabonské smlouvy, která dala europarlamentu rozsáhlejší pravomoci. Od listopadu 2009, kdy vstoupil tento dokument v platnost, již vícekrát evropští zákonodárci odmítli legislativní návrh a vrátili jej Radě k úpravám.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz se nechal slyšet, že výsledek summitu k rozpočtu EU je „neuspokojivý“. „Je velmi pravděpodobné, že naprostá většina europoslanců víceletý finanční rámec v podobě, v jaké je v současnosti, odmítne,“ dodal.

Ačkoliv se štrasburskému zákonodárnému sboru nelíbí ani snížení celkové sumy sedmiletého rozpočtu na 960 miliard eur, po dohodě s irským předsednictvím je ochotný na nižší výdaje přistoupit. Europoslanci se namísto toho soustředí na prosazení jiných požadavků.

Největší frakce europarlamentu dávají dohromady prohlášení, v kterém požadují, aby členské státy EU souhlasily s možností, že výdaje EU budou převáděny mezi jednotlivými roky. Dosud platí pravidlo, že pokud nebyly finance ve stanoveném roce vyčerpány, vracejí se zpět do členských států. Dále chtějí, aby se nevyčerpané prostředky mohly přesouvat do jiných rozpočtových kapitol.

Zásadním požadavkem zákonodárců EU je i přezkum a proměna rozpočtového rámce v polovině jeho platnosti. V té době již bude zasedat parlament v novém složení vzešlém z voleb v roce 2014. O připravované rezoluci, o níž informoval portál European Voice, by mělo plénům parlamentu hlasovat ve středu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek