Kosovo

Kosovo

Patrik Girgle
Nakladatel Libri 2009

Kniha Patrika Girgleho představuje první souhrnné zpracování dějin bývalé jugoslávské provincie Kosovo, která se dostala do veřejného podvědomí především díky krvavému válečnému konfliktu v roce 1999.

ANOTACE

Autor se však nezabývá jen nedávnými válečnými událostmi a jejich bezprostředními příčinami, ale snaží se podat obraz pestrých a složitých kosovských dějin v celé jejich šíři s důrazem na historické, kulturní i zeměpisné souvislosti celého regionu jihovýchodní Evropy a na zdejší albánskou minoritu a nekončící etnické sváry.

Stejně významné místo však v knize zaujímají události posledních let spojené především se snahou kosovských elit zapojit se jako samostatný stát do mezinárodních struktur a problémech s tím spojených.

Přes opakované proklamace o multietnickém charakteru Kosova, ústavní garanci lidských, občanských a menšinových práv, sliby určité míry decentralizace, vstřícná gesta albánských vůdců (např. dříve jen těžko představitelné projevy H. Thaqiho v srbštině), možnosti automatického parlamentního zastoupení a nátlaku mezinárodního společenství setrvávají kosovští Srbové na nekompromisních pozicích odmítání kosovské „albánské“ samostatnosti a bojkotu státních struktur.

Jednání mezi oběma stranami zahájená v říjnu 2003, která pokračovala ve Vídni roku 2006, uvízla ve slepé uličce a bez naděje na kompromis. V následném referendu v Srbsku se většina voličů vyslovila pro jednoznačné setrvání Kosova pod autoritou Bělehradu, ale mezinárodní společenství (OSN) přišlo ústy finského diplomata a nositele Nobelovy ceny míru za rok 2008 Martiho Ahtisaariho s plánem konečné samostatnosti Kosova. Ta byla po dlouhých jednáních realizována 17. února roku 2008 vyhlášením nezávislosti Kosovské republiky parlamentem a vládou v Prištině. Země byla následně uznána většinou zemí EU, Tureckem, Makedonií, a především Spojenými státy americkými, píše Patrik Girgle ve své knize.

Patrik Girgle: Kosovo, druhé, přepracované vydání, 168 stran, brožovaná vazba, Libri 2009.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality