Představitelé EU gratulují Obamovi ke znovuzvolení

07.11.2012
čtk

Představitelé Evropské unie mají ze znovuzvolení Baracka Obamy americkým prezidentem radost. Na Twitteru mu poděkovali mimo jiné unijní prezident Hermann Van Rompuy nebo britský premiér David Cameron. Podle amerického miliardáře a uznávaného investora George Sorose odmítli voliči v prezidentských volbách extremistické postoje.

Srdečné gratulace mému příteli Baracku Obamovi, sdělil na Twitteru britský premiér David Cameron. Dodal, že se již těší na další spolupráci. Van Rompuy na svém twitterovém účtu uvedl, že z volebního výsledku má velkou radost.

Evropě se bude se znovuzvoleným prezidentem spolupracovat snadněji, než kdyby Obamu nahradila nová hlava státu, prohlásil šéf Euroskupiny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Vždycky je snazší vytvořit si bližší pracovní vztah s americkým prezidentem, když začíná svůj druhý mandát, řekl Juncker krátce předtím, než se Obamovo vítězství potvrdilo. Vysvětlil, že během prvního funkčního období se američtí prezidenti věnují spíše turbulentním domácím problémům a teprve po svém znovuzvolení tíhnou ke znovuobjevení evropské identity.

Američtí voliči odmítli extremistické postoje a otevřeli dveře rozumnější politice, prohlásil k Obamově znovuzvolení Soros, který patří mezi významné sponzory Demokratické strany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek