Bruselské zvrhlíky zkrotí pokuty za sexuální harašení


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 10.8.2012

Brusel – uhlazený domov tisíců úředníků, sídlo NATO a většiny stěžejních institucí sedmadvacítky. To je jedna z tváří belgické metropole. Tu druhou předvedla studentka Sofie Peetersová ve svém absolventském filmu, který spustil debatu napříč společností a dokonce donutil belgické politiky konat. Řeč je o sexismu a jeho projevech na veřejnosti. Ty chtějí politici v „hlavním městě Evropy“ trestat od září vysokými pokutami.

Až 250 eur – to je částka, kterou by Bruselané mohli už příští měsíc vyfasovat jako pokutu za neomalené projevy na adresu tamních žen a dívek. Nápad na přísný postih se nezrodil v hlavách belgických zákonodárců jen tak. Stojí za ním projekt studentky filmové školy, která v Bruselu strávila dva roky a rozhodla se, že jednu z nemilých zkušeností s multikulturní metropolí zvěční na plátno. Vznikl tak dokument Femme de la Rue, který šokoval nejen Belgii.

Veřejná debata se rozpoutala poté, co byl film minulý týden uveden v bruselských kinech. Ministryně vnitra Joelle Milquetová se nechala slyšet, že na ni snímek mladé filmařky silně zapůsobil. „Není pochyb o tom, že sexismus je nepřípustný a musíme proti němu co nejdůrazněji bojovat, uvedla členka belgického kabinetu s tím, že v září předloží v parlamentu návrh zákona, který by definoval sexuální harašení a určil by jeho postih.

Podle listu Flanders Today chce Brusel na území města ozkoušet pokuty pro „hanbáře ještě letos. „Těžko vezmete muže, který na vás pokřikuje na ulici, na policejní služebnu, aby tam zopakoval svá slova, reaguje skepticky na návrh pokut autorka dokumentu. Stejný názor má i předsedkyně České ženské lobby Jana Smiggels Kavková.

„Osobně si nemyslím, že cesta pokut je správným řešením tohoto problému. Je nutné změnit společenské vnímání tak, aby sexistické chování nebylo mezi lidmi běžně akceptovatelné, řekla Smiggels Kavková Euroskopu.

Opačný názor má česká europoslankyně Andrea Češková, která je členkou evropského výboru pro práva žen a rovnost pohlaví. „Zavedení pokut vyšle podle mého názoru dobrý signál. Verbální omezování svobody žen na ulici nesmí být tolerováno, uvedla Češková s tím, že úspěšnost sakcí ale může narazit na nedostatečnou odvahu postižených žen.

Sexismus nebo rasismus?

Pokud Brusel pokuty zavede, musí se mu známý svůdník Berlusconi vyhnout. (Reprofoto)

Harašení po francouzsku

Nepolíbené Česko

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality