ČR a další země EU podepsaly protipirátskou smlouvu ACTA

27.01.2012
Euroskop

Dvaadvacet členských zemí Evropské unie včetně České republiky ve čtvrtek v Tokiu podepsalo mezinárodní protipirátskou smlouvu ACTA, která zakotvuje zásady ochrany duševního vlastnictví. Na svých webových stránkách to oznámilo japonské ministerstvo zahraničí, které bylo pověřeno úschovou smluvních dokumentů.

Smlouva ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement – Obchodní dohoda proti padělkům) si klade za cíl bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků, ať už jde o záznamy hudebních či filmových děl, falšované léky, napodobeniny značkových oděvů či jiné firmy pirátství. Kritici smlouvy považují dokument za nástroj směřující k cenzuře internetu a omezení svobody globální výměny informací.

Podrážděně na text smlouvy ACTA a obdobného amerického dokumentu SOPA zareagovala zejména internetová komunita. Značnou pozornost vyvolalo protestní vypnutí internetové encyklopedie Wikipedia v anglickém jazyce na 24 hodin a petice proti zákonům předložená vyhledávačem Google, kterou podepsalo přes sedm milionů lidí.

Hackerské hnutí Anonymous v reakci na chystané zákony napadlo webové stránky ministerstev a centrálních úřadů ve Francii, USA, Polsku a některých dalších zemích.

Smlouvu mezi jinými kromě Česka podepsala i Velká Británie, Rakousko, Francie nebo Itálie. Slovensko na seznamu signatářů nefiguruje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek