Rusko-ukrajinský summit v Soči

12.08.2011
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv se včera v Soči setkal se svým ukrajinským partnerem Viktorem Janukovyčem. V rozhovoru s novináři před zahájením rozhovorů oba státníci připustili, že jejich tématem bude i sporná cena zemního plynu dodávaného z Ruska na Ukrajinu.

Je to tradičně složitý problém, od něhož ale neutečeme, řekl Medveděv. Jsme odsouzeni to vyřešit, dodal Janukovyč. Problém ceny zemního plynu vyostřila žaloba ukrajinské prokuratury proti vůdkyni opozice Juliji Tymošenkové, která jako předsedkyně vlády v roce 2009 uzavřela s ruským monopolem Gazprom smlouvu o nákupu ruského plynu.

Kauza Tymošenková

Letos byla obžalována, že podpisem údajně nevýhodné cenové doložky poškodila státní kasu o miliardy hřiven a založila nepříznivý základ pro cenotvorbu i v příštích letech. Minulý týden byla Tymošenková kvůli údajnému pohrdání soudem umístěna do vyšetřovací vazby.

Vůdkyně opozice proces označuje za pomstu prezidenta Janukovyče, který je jejím dávným politickým sokem. Její názor sdílí celá ukrajinská opozice, znepokojení nad procesem ale vyjádřila i řada evropských států a USA. K hlasům varujícím před zneužitím justice k politickému boji se připojila i Moskva, pro niž by odsouzení Tymošenkové znamenalo i faktické zpochybnění plynové smlouvy – a především její cenové doložky.

Rusko nic měnit nechce

Janukovyč se nijak netají záměrem smlouvu revidovat a podle kyjevských novinářů se s tímto cílem do Soči také rozjel. Ukrajinský premiér Mykola Azarov ve středu v Kyjevě řekl, že pokud stojí Rusko o skutečně rovnoprávné styky s Ukrajinou, musí se cena zemního plynu změnit. Pro dosažení tohoto cíle je prý Ukrajina připravena smlouvu vypovědět a obhájit se i u soudu.

Moskva ukrajinská varování zatím ignoruje a trvá na tom, že smlouva z roku 2009 odpovídala národní legislativě Ruska a Ukrajiny i mezinárodním smluvním normám. Ukrajinská opozice si toto prohlášení vykládá jako přímou podporu bývalé premiérky souzené v plynové kauze a jako důkaz její neviny.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek