Komisař Rehn navrhl evropské projektové dluhopisy

02.03.2011
Euroskop

Evropská komise chce v budoucnosti garantovat úvěry na důležité infrastrukturní projekty rozpočtem EU. Návrh předložený ve strategickém dokumentu Komisařem pro hospodářské a měnové otázky Olli Rehnem má podnítit miliardové investice do evropského hospodářství.

Prostřednictvím nového instrumentu chce Komise podle Rehna zaplnit mezery ve financování infrastrukturních plánů způsobených finanční a hospodářskou krizí. Jejich úkolem je zajistit efektivnějšího využívání finančních zdrojů EU, vzhledem k tomu, že navýšení evropského rozpočtu je v době úsporných národních rozpočtů nepravděpodobné.

Garance evropským rozpočtem a Evropskou investiční bankou sníží zbylé riziko dopravních a energetických projektů natolik, že budou zajímavé pro soukromé investory jako pojišťovny nebo penzijní fondy.

Evropské projektové dluhopisy nemají podle Rehna nic společného s myšlenkou eurobondů. Návrh na vznik těchto společných dluhopisů eurozóny odmítly státy s dobrým ratingem, protože by zvýšily náklady splácení jejich dluhů. Projektové dluhopisy by oproti nim nevydávala EU nebo členské státy, ale příslušné firmy podílející se na infrastrukturálních projektech.

Podle dokumentu EU bude v tomto desetiletí nutné sehnat investice ve výši 1,5-2 bilionů eur na modernizaci dopravy, energetiky, vysokorychlostního internetu a telekomunikačních sítí v Evropě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek