TEORETICKÉ A METODOLOGICKÉ PROBLÉMY EVROPSKÉ INTEGRACE

TEORETICKÉ A METODOLOGICKÉ PROBLÉMY EVROPSKÉ INTEGRACE

Vlastimil Fiala a kol.
Nakladatel Periplum 2008

Kniha je součástí rozsáhlého výzkumného projektu, jehož hlavním cílem je zkoumat národní zájmy České republiky a mechanismy a formy rozhodování, prostřednictvím kterých by ČR mohla být schopna tyto národní zájmy prosazovat na různých úrovních rozhodování Evropské unie.

ANOTACE

Z tohoto důvodu je základním cílem této knihy zmapovat teoretické a metodologické problémy evropské integrace, zejména z pohledu evropských integračních teorií, národních zájmů a rozhodování v Evropské unii.

Hlavní pozornost je proto v této monografii nejdříve věnována analýze tzv. velkých evropských integračních teorií, následně se autoři zaměřili na současné základní racionalistické a neracionalistické (konstruktivistické) přístupy k evropské integraci. Cílem těchto analýz je podrobně přiblížit současné teoretické integrační přístupy, které mají bezprostřední vliv na proces přijímání rozhodnutí (decision-making) v EU.

Vedle této problematiky se zabývají i aspekty, které se k ní významným způsobem vztahují. Především se v souvislosti s EU hovoří o obhajobě národních zájmů, které jsou vzhledem k EU součástí důležité a permanentní diskuse o kompetencích jednotlivých orgánů EU, respektive toho, jakými kompetencemi budou disponovat. S tím úzce souvisí i utváření evropské identity a evropské veřejnosti. Mnohé procesy vedou k posilování evropských institucí, přičemž vyvstávají otázky, zdali má již smysl hovořit o evropské identitě, o evropské veřejnosti, která by byla konstitutivním faktorem další dynamiky vývoje EU. Nebo je další vývoj v rukou bruselské administrativy, jejíž jednání vede k pocitu demokratického deficitu, protože její příslušníci nejsou voleni?

V poslední části se autoři věnují procesu rozhodování, který je jedním z významných problémů výzkumu současných otázek evropského integračního procesu. Je to právě ten prostor, který se postupně stává naprosto klíčový z pohledu všech institucionálních úrovní EU, a především z pohledu členských zemí.

Vlastimil Fiala, Pavel Šaradín, Blanka Říchová, Markéta Šůstková, Jan Outlý a Lenka Špičanová: Teoretické a metodologické problémy evropské integrace, sestavil Pavel Šaradín, vychází jako sedmý svazek edice Studie a analýzy Katedry politologie a evropských studií FF UP v Olomouci, první souborné vydání, 344 stran, Periplum 2008

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality