Erdogan: Turecko nebude jen čekat u evropských dveří

19.01.2011
Euroskop

Turecký premiér se pustil do ostré kritiky EU. Příčinou je další pozastavení přístupových rozhovorů i poslední úniky z WikiLeaks. „Stařecká Evropa potřebuje vitální Turky, ne naopak,“ napsal Recep Tayip Erdogan v dopise pro americký týdeník NewsWeek.

„Evropské trhy a sociální systémy jsou strnulé, ekonomiky stagnují, unijní populace je přestárlá. Jak si chce Evropa udržet moc a kredibilitu, aniž by na tyto skutečnosti reagovala?,“ ptá se v dopise Ergodan, který jako jediný protijed na problémy starého kontinentu vidí přijetí Ankary do EU. „Turecko na sebe v posledních letech upozornilo ekonomickým rozvojem i mimořádnou stabilitou. Naše hospodářství roste soustavně rychleji než v celé Evropě a ani letos tomu nebude jinak. Nabízíme Unii posilu, kterou tolik potřebuje,“ píše předseda vlády.

NewsWeek si všímá rostoucí turecké převahy v regionech západního Balkánu, Středního Východu i Kavkazu – tedy nejkonfliktnějších sousedních regionech EU. Erdogan v dopise zároveň rázně odmítl obavy Unie, Izraele i Spojených států, že jeho islamistická strana AKP usiluje o vytvoření nového spolku s muslimskými orgány v Iránu a Sýrii, které Izrael označil za „osu zla“.

Erdogan komentoval i současný vývoj vstupu Turecka do EU. Ten loni opět pozastavilo belgické předsednictví, částečně kvůli turecké okupaci severního Kypru. „Bezprecedentní přístupové rozhovory čím dál více připomínají byzantské politické pletichy,“ řekl Erdogan. „Vztahy s Evropou se blíží bodu zlomu. Ankara nebude čekat u evropských dveří jako poslušný prosebník,“ pohrozil.

Podle portálu EU Observer Turci věří, že otázku Kypru strategicky zneužívají vlády Francie a Německa. V pondělí unikly z WikiLeaks zprávy americké ambasády v Haagu z podzimu 2004, tedy ještě před formálním zahájení přístupových rozhovorů. Mainstreamové nizozemské strany v nich vyjádřily obavu z fungování ekonomické solidarity po přístupu Turecka do EU i z populistických postojů extrémistů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek