Bosňané a Albánci oslavují bezvízový styk s EU

15.12.2010
čtk

Občané Bosny a Hercegoviny a Albánie, kteří si dali udělat biometrické pasy, mohou ode dneška využívat bezvízový styk se schengenským prostorem. V obou zemích možnosti cestovat do EU využily hned první den stovky lidí; většinou chtějí navštívit své příbuzné, kteří se v Evropě usídlili již v 90. letech. Politici už ale stihli varovat před zneužitím betvízového styku k hledání práce na černo nebo k žádostem o azyl.

Občané bývalé Jugoslávie měli už v minulosti možnost cestovat bez víz, ale po rozpadu federace a začátku bojů, které vyprovokovaly mohutnou vlnu emigrace na Západ, byla zavedena víza. Největší bosenská autobusová společnost Centrotrans oznámila snížení cen jízdenek do hlavních evropských destinací na polovinu, zatímco letecká společnost BH Airlines hodlá zavést nové linky do některých metropolí unie.

Albánský premiér Sali Berisha označil bezvízový režim za druhý největší úspěch země po pádu komunistického režimu. Občany ale varoval, aby uvolnění nezneužívali a zachovali si možnost svobodného a důstojného pohybu po Evropě. Bezvízový styk do schengenského prostoru otevírá pro Bosňany a Albánce volný pohyb nejen do 25 členských zemí EU, ale i do Švýcarska, Norska a Islandu, které jsou k systému připojeny. Netýká se však Británie a Irska. Evropské orgány varovaly, že pokud by byl bezvízový režim zneužíván, bude opět zrušen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek