Handelsblatt: Německo v EU oslabuje

22.10.2010
Euroskop

Připravujeme se o možnost formovat Evropu. Těmito slovy komentuje Handelsblatt dohodu kancléřky Merkelové s prezidentem Sarkozym z pondělní schůzky v Deauville. Dohoda s Francií o reformě Paktu stability podle deníku znamená jasný předěl a ukazuje, že německý vliv v EU kvůli vlastním chybám upadá.

„Francie je komplikovaný přítel, Britové jsou izolacionisti, Italové podivíni – ano, ale to není nové. Obavy vzbuzuje, že náš vliv upadá vlastními chybami, píše Handelsblatt.

Německá vláda měla pro reformu Paktu stability jasný cíl – uchránit eurozónu před dalšími krizemi. Bezodkladně proto chtěla zpřísnit jeho pravidla, aby sankce byly uvaleny automaticky a podvody se statistikami, jaké předvedlo Řecko, již nemohly dostat prostor. V dosažení těchto cílů ale Německo jasně ztroskotalo, tvrdí německý deník.

Vyhlídka na změnu Lisabonské smlouvy umožňující řízený státní bankrot není rovnocennou výměnou za ústupek v přísnění pravidel Paktu stability. Zdaleka totiž není jisté, zda bude opravdu prosazena. Změnu zakládajících Smluv musí schválit všech 27 členských států. Jihoevropské státy, které jsou bankrotu nejblíže, změnu Smluv s největší pravděpodobností nepodpoří. Také Irsko, které by muselo pořádat další referendum, se možnosti otevření „Lisabonu děsí.

Ustavení Rompuyovy skupiny byla chyba

Německo se spolu s Francií v roce 2004 podílelo na rozvolnění původního Paktu stability. Nyní s řeckou krizí nastal moment, kdy bylo možné pakt reformovat. „Když vyšlo najevo řecké švindlování a rozšířila se panika na trzích, nastal okamžik jednat. Ustavení expertní skupiny vedené Hermannem van Rompuye namísto toho byla hrubá chyba, kritizuje deník.

Odsunutí Evropské komise na druhou kolej oslabilo německou pozici ještě více. A třetí chybou bylo vyčkávání na zemské volby v Severním Porýní-Vestfálsku. „Kdo chce vést EU, nemůže během existenciální krize svazovat svůj postoj se zemskými volbami, přidává komentátor další výčitky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek