Rumunsko může dál čerpat peníze od MMF a EU

04.08.2010
čtk

Rumunsko plní podmínky pro poskytnutí 20 miliardového úvěrového programu od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie, a může tak pokračovat v jeho čerpaní. Řekl to šéf mise MMF Jeffrey Franks, která měla za úkol prověřit veřejné finance země.

Rumunsko již snížilo veřejné výdaje, včetně snížení platů ve veřejném sektoru o 25 procent, a zvýšilo daň z přidané hodnoty z 19 na 24 procent, aby splnilo podmínky dohody.

Mají shovívavější přístup, pravděpodobně se snaží podpořit vládní opatření, komentoval dnešní oznámení MMF ekonom ING Vlad Muscalu. Podle něj však bude příští revize těžší a bude potřeba i vyhodnotit dopad DPH a dalšího vývoje na politický vývoj.

Rumunská ekonomika loni klesla o 7,1 procenta a stále zůstává v recesi. Je tak velmi závislá na dohodě o pomoci, kterou země uzavřela v loňském roce. Zatím poslední splátku 1,1 miliardy dolarů z tohoto úvěru fond poslal Rumunsku na počátku července a země už z dvouletého úvěru
získala od MMF 13,5 miliardy dolarů.

MMF počátkem tohoto roku upozornil, že rumunská ekonomika letos zřejmě dále mírně klesne a vláda bude muset drasticky snížit výdaje, aby udržela deficit na stanovené úrovni. Pro tento rok by schodek rumunského rozpočtu neměl podle dohody s fondem překročit 6,8 procenta hrubého domácího produktu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek