Festivalová Evropa v srpnu – kam na koncert?

04.08.2010
čtk

Kam na letní festival? V srpnu mohou milovníci letních akcí zajet i do Polska, na Slovensko, do Rakouska, Německa či Velkí Británie. Čekají na ně různé hudební, filmové, divadelní i folklórní festivaly.

Krakov oživí britští Muse

V Polsku bude jednou z největších hudebních událostí léta festival Coke Live Music, který se koná 20. a 21. srpna v krakovském muzeu letectví. Mezi největší hvězdy patří britští Muse, označovaní za nejlepší koncertní kapelu současnosti, a britští průkopníci taneční a elektronické hudby The Chemical Brothers.

Milovníci elektronické hudby mohou od 26. do 29. srpna zajet do Katovic na Festiwal Tauron Nowa Muzyka, který se koná v industriálním prostoru bývalého dolu. Svoje umění na něm předvede například manchesterské duo Autechre nebo britský DJ Bonobo, vlastním jménem Simon Green. Kromě jiných kapel také britská alternativní skupina Tindersticks zahraje 6. srpna na Off Festivalu v Katovicích.

Největší heavymetalový festival

Rockeři si možná nenechají ujít dvoudenní Rock pod kameňom ve východoslovenském městě Snina, který začíná 13. srpna. K tahákům letošního roku patří finská „královna severu“ Tarja Turunenová, která působila v kapele Nightwish, švýcarská hardrocková skupina Gotthard nebo čeští Kabáti.

Pro příznivce tvrdší muziky začíná ve čtvrtek v severoněmeckém Wackenu jeden z největších heavymetalových festivalů na světě. Na čtyřech pódiích vystoupí do soboty 105 zpěváků a kapel, včetně legend jako Alice Cooper, Iron Maiden nebo Mötley Crüe. Organizátoři očekávají, že si je letos nenechá ujít na 75.000 lidí.

U durynského Saalburgu bude zas nadcházející víkend patřit vyznavačům elektronické a techno hudby na festivalu SonneMondSterne. Od 6. do 8. srpna na něm zahraje například britská skupina Underworld nebo Faithless či Mr. Oizo.

Placebo v Lipsku

Pro milovníky rocku je na 20. až 22. srpna nedaleko Lipska nachystán festival Highfield za účasti amerických Blink 182, britské formace Placebo nebo domácích hvězd Wir sind Helden. Ve stejném termínu si mohou příznivci bluesové hudby zajet do hesenského Laubachu na vyhlášený bluesový festival. Skoro celý měsíc bude centrem vyznavačů opery bavorský Bayreuth, kde se do 28. srpna konají tradiční wagnerovské slavnosti.

Do Rakouska se mohou zájemci vypravit na festival Frequency. Koná se od 19. do 21. srpna v Sankt Pöltenu. Podle pořadatelů nabídne vlastně „dva festivaly v jednom“ – denní program pod širým nebem a muziku po celou noc v hale. Vystřídá se stovka hudebníků a kapel, mezi nimi třeba Die Toten Hosen, Massive Attack, Wir sind Helden, Gogol Bordello či Serj Tankian.

Alternativní hudba v Salcburku

Do Salcburku je možné od 5. do 7. srpna zajet na třídenní festival Stuck!, který chce představovat novou alternativní muziku a avantgardu. V mnoha dalších rakouských městech se pak konají různé jednodenní přehlídky či delší tematické akce. Do poloviny srpna je tak třeba možné navštívit africký festival na vídeňském Dunajském ostrově.

V Británii se už o tomto víkendu koná rockový festival v Cambridge a festival Big Chill u Ledbury, kde budou hrát třeba Lily Allenová a Massive Attack. O víkendu 21. a 22. srpna se na pódiu V Festivalu ve Weston Park vystřídají Kasabian, Kings of Leon, Pet Shop Boys i Ellie Gouldingová. Na konci srpna budou hvězdami festivalů v Readingu a Leedsu například Guns N´Roses, The Libertines, Blink 182 a Klaxons.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek