ICJ: Nezávislost Kosova je v souladu s mezinárodním právem

23.07.2010
čtk

Jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova na Srbsku v únoru 2008 neporušilo mezinárodní právo. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní soudní dvůr OSN (ICJ) v Haagu. Podle agentury Reuters toto soudní rozhodnutí může mít důsledky i pro další separatistická hnutí po celém světě. Kosovo již dalo najevo očekávání, že Srbsko s ním bude jednat jako se suverénním státem, Bělehrad ale oznámil, že Kosovo nikdy neuzná.

Ačkoli je právně nezávazný, dnešní verdikt by mohl přimět další země, aby nezávislost této někdejší jihosrbské provincie uznaly. Doposud tak učinilo 69 ze 192 členských států OSN, včetně USA a většiny členských zemí Evropské unie. Česko uznalo Kosovo v květnu 2008. S jeho samostatností naopak nesouhlasí kromě Srbska například Španělsko, Řecko, Slovensko nebo Rusko.

Předseda ICJ Hisaši Owada při čtení verdiktu prohlásil, že mezinárodní právo neobsahuje žádné zákazy pro vyhlášení nezávislosti. Soudcovský senát hlasoval podle AP v poměru deset ku čtyřem pro legálnost kosovské nezávislosti. Kosovo se dnes podle Reuters přiblížilo ke členství v OSN.

Srbsko nikdy neuzná jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova, reagoval na rozhodnutí soudního dvora srbský prezident Boris Tadić před novináři v Bělehradě. Vláda chce podle něj nyní zvážit další postup. Srbsko dostalo od ICJ odpověď a mělo by naši nezávislost uznat, poznamenal na druhé straně kosovský prezident Fatmir Sejdiu.

Spojené státy podle Reuters verdikt ICJ uvítaly. Nyní prý nastal čas, aby se Evropa sjednotila za společnou budoucnost. Bílý dům oznámil, že viceprezident Joe Biden před začátkem dnešního zasedání soudu telefonicky hovořil s Tadičem. Řekl mu, že Washington plně podporuje kosovskou nezávislost. Zároveň vyzval srbskou vládu, aby s Kosovem pracovala na konstruktivním řešení problémů. Šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová rozhodnutí soudu rovněž přivítala. Brusel je podle ní připraven pomoci Srbsku a Kosovu s dialogem, který posílí jejich šance na vstup do EU. Česká republika oznámila, že sdílí postoj Ashtonové. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval oba balkánské státy ke konstruktivnímu dialogu.

Naopak z Moskvy se ozvala kritika. Výrok soudu je podle Leonida Kalašnikova ze zahraničního výboru ruské Dumy typickým příkladem dvojích standardů. Kalašnikov připomněl, že dva roky po kavkazské válce mezi Ruskem a Gruzií mezinárodní společenství stále ještě neuznalo nezávislost Abcházie a Jižní Osetie. Tyto dvě severogruzínské republiky vyhlásily za ruské podpory nezávislost. Rusko také uvedlo, že rozhodnutí soudu není právním podkladem pro nezávislost Kosova. Abcházský prezident Sergej Bagapš podle AFP oznámil, že kladné stanovisko ICJ k nezávislosti Kosova potvrzuje právo na sebeurčení Abcházie a Jižní Osetie.

Slovensko, které doposud nezávislost Prištiny na Bělehradu neuznalo, oznámilo, že tak neučiní ani po dnešním verdiktu ICJ. ČTK o tom informoval mluvčí slovenského ministerstva zahraničních věcí Peter Stano. Kladné komentáře se ozvaly také z Berlína. Německý ministr zahraničních věcí Guido Westerwelle prohlásil, že vyjádření ICJ potvrdilo německý právní postoj ke kosovské nezávislosti. Budoucnost Srbska a Kosova spočívá v EU, řekl Westerwelle.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek