Dnes budou oznámeny výsledky testů evropských bank

23.07.2010
čtk

Evropské banky a regulační orgány dnes navečer oznámí dlouho očekávané výsledky zátěžových testů bank v zemích Evropské unie. Měly by ukázat, zda jsou přední evropské banky dostatečně silné na to, aby vydržely případné další zhoršení ekonomické situace nebo šoky v podobě dluhové krize. Cílem akce je obnovit důvěru investorů v evropský bankovní systém, kdy by testy měly ukázat na jeho slabá místa, což ohrožené banky donutí doplnit kapitál.

Skupina 91 testovaných bank z 20 zemí EU reprezentuje 65 procent bankovního sektoru unie. České banky na seznamu přímo nefigurují, jsou zde však zastoupeny jejich západní mateřské banky a zahraniční ústavy, které v Česku působí.

Finanční činitelé EU a jednotlivé země se ohledně výsledků testů vyjadřují optimisticky a odhalení větších problémů nečekají. Mezi analytiky a investory však právě kvůli přespříliš optimistickým vyjádřením vládnou obavy, zda celá akce bude dostatečně věrohodná, aby obnovila důvěru trhů pošramocenou řeckou dluhovou krizí.

Každá z bank by měla zveřejnit výsledky svých testů v 18:00 SELČ. Londýnský Výbor evropských orgánů bankovního dohledu, který tvoří národní orgány bankovní regulace ve 27 zemích EU, ihned poté vydá shrnutí výsledků. Analytici čekají, že testy ukážou problémy alespoň u menších španělských spořitelen cajas a německých landesbank. Pokud však všechny významné banky testy hladce projdou, může to podle analytiků vzbudit na trzích podezření z nedostatečné přísnosti a věrohodnosti akce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek