EU zatím nerozhodla jak podpoří producenty mléka

08.09.2009
čtk

Producenti mléka v Evropské unii se asi dočkají další podpory, o její přesné podobě se ale rozhodne až v říjnu. Shodli se na tom včera ministři zemědělství EU v Bruselu. Unie by měla v příštích týdnech podpořit například propagaci mléčných výrobků či sdružování jednotlivých producentů. Nyní podporuje vývoz některých mléčných produktů, jejich soukromé skladování a nejméně do začátku příštího roku budou fungovat i intervenční nákupy.

„Na komisi jsou vyvíjeny tlaky, aby přijala další opatření velmi rychle, abychom tu situaci (producentů mléka) zlepšili,“ řekl novinářům český ministr zemědělství Jakub Šebesta.

Situace na trhu s mlékem se zhoršila v posledních 12 měsících. Po rekordním růstu cen v roce 2007 nastal prudký propad, který přivedl některé farmáře na hranu existence. Výkupní ceny mléka klesly ze 30 až 40 eurocentů za litr (7,80 až 10,40 Kč) na průměrných 24 centů za litr (6,24 Kč) a mnoho producentů nedostává více než 20 centů za litr (5,20 Kč).

Mezi členskými státy EU však zdaleka nepanuje ohledně některých typů podpory shoda. Ministři se přeli především o návrh na zvýšení podpory jednotlivým farmám. Pokud by tento návrh prošel, státy by mohly zemědělcům poskytnout až 15.000 eur (zhruba 390.000 korun) podpory, aniž by musely o souhlas žádat Evropskou hranici. Nyní je tato hranice stanovena na 7000 eur (asi 182.000 korun) a dotace převyšující tuto částku musí schvalovat Komise.

Ve společné deklaraci dnes tento návrh podpořilo celkem 16 členských států EU, ale celá řada dalších je proti, včetně České republiky. Podle českého ministra zemědělství by případné zvýšení hranice pro státní podporu mohlo prohloubit rozdíly mezi starými a novými členskými státy. Země ve střední a východní Evropě by si totiž nemohly podobnou podporu finančně dovolit, a jejich zemědělci by se tak na trhu dostali do nevýhody.

Naopak mimo hru je nejspíš návrh na přerozdělení mléčných kvót v rámci členských států. Zemědělci původně požadovali, aby kvóty na výrobu mléka byly sníženy v celé Evropské unii, ale jejich snaha byla neúspěšná a nepomohla jí ani celé řada velkých demonstrací. Státy se totiž již v minulosti zavázaly, že nebudou s kvótami hýbat a prostor pro výrobu mléka naopak poroste až do roku 2015, kdy by měl systém kvót definitivně zmizet.

Otazník naopak visí nad postupem Evropské unie proti obchodním řetězcům, které podle řady farmářů stojí za poklesem výkupních cen. Evropská komise v červencové analýze trhu s mlékem tvrdila, že případně prozkoumá marže obchodníků. V 26 ze 27 členských států EU totiž klesají výkupní ceny, ale prodejní ceny mléčných výrobků pomalu rostou. Jedinou výjimkou je Česko, kde se citelně propadly výkupní ceny, ale poklesly i prodejní ceny, byť mírně.

Jednání ministrů zemědělství provázela demonstrace zemědělců stejně jako při podobných příležitostech v minulosti. V centru unijních institucí v Bruselu se sešly stovky farmářů, ale svoje shromáždění poměrně brzy rozpustily. Desítky policistů, kteří na demonstraci dohlíželi, tak vůbec nemusely zasahovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek