Polsko očekává zdvojnásobení rozpočtového schodku

07.09.2009
čtk

Polsko čeká příští rok zdvojnásobení deficitu veřejných financí na 52,2 miliardy zlotých (zhruba 323 miliard Kč), což bude představovat asi deset procent výkonu ekonomiky. Sdělil to o víkendu polský ministr financí Jacek Rostowski. Trh polských dluhopisů dnes kvůli tomu zakolísal, centrální bankéř Dariusz Filar se však snažil finanční trhy uklidnit prohlášením, že veřejné finance zůstávají pod kontrolou.

Situace je plně pod kontrolou. Žádná katastrofa (ve veřejných financích) nehrozí, Polsko je finančně důvěryhodnou zemí, řekl Filar v rozhlasové stanici RMF FM. Máme tu deficit a nyní je důležité, jak bude financován, dodal s tím, že klíčovým zdrojem budou příští rok příjmy z privatizace.

Analytici podle agentury Reuters minulý měsíc polský schodek veřejných financí pro rok 2010 odhadovali v průměru na 32 miliard zlotých, tedy 6,1 procenta HDP. Letos vláda plánuje deficit 27 miliard zlotých.

Ceny polských dluhopisů dnes oslabily v obavách, že deficit prudce zvýší vládní výpůjčky a vytlačí veřejný dluh nad bezpečnou úroveň. Analytici sice považují vládní odhad ekonomického růstu na příští rok v tempu 1,2 procenta za uměřený, poukazují však na to, že naděje na zvýšené příjmy z privatizace mohou být nereálně optimistické.

Situace v roce 2010 vypadá nebezpečně. Vláda vsadila všechno na jednu kartu v naději, že dokáže vyvléct hlavu z oprátky dřív, než se utáhne, řekl ekonom varšavské BNP Paribas Michal Dybula. Čekají, že ekonomika prudce oživí a že budou moci splnit plán privatizace, dodal.

Kurz zlotého však dnes zůstal vcelku stabilní. Řada analytiků se domnívá, že vzhledem k vysokým deficitům v celé EU nebudou sankce trhů vůči Polsku nijak ostré a že investoři budou polské dluhopisy kupovat i nadále.

Vyšší deficit však Polsku prakticky znemožní ucházet se o vstup do zóny eura v plánovaném roce 2012. Podle Filara je nyní, pokud půjde vše dobře, nejbližším datem pro přijetí eura rok 2013.

Před podobnou hrozbou prudce zvýšených deficitů stojí kvůli dopadům globální ekonomické recese i Česká republika. Česká vláda nyní plánuje po příští rok rozpočtový deficit v sumě 160 až 230 miliard korun. Podobným propadem v poměru více než sedmi procent HDP by měl rozpočet skončit i letos.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek