Nabízí se zprostředkovatel ve sporu mezi Slováky a Maďary

07.09.2009
čtk

Předseda Parlamentního shromáždění Rady Evropy Lluis María de Puig je připraven zprostředkovat jednání mezi Maďarskem a Slovenskem o sporném slovenském jazykovém zákonu. Po dnešním jednání s Puigem v Paříži to agentuře MTI řekla předsedkyně maďarského parlamentu Katalin Sziliová.

Puig zdůraznil, že zajištění práv menšin je pro Evropu důležité, a naznačil, že Parlamentní shromáždění prozkoumá, jaké prostředky k řešení sporu jsou k dispozici. Řekl také, že Rada Evropy (RE) posoudí, zda slovenský jazykový zákon je v souladu s evropským právem, napsala MTI.

Zákon, který nabyl účinnosti 1. září, mimo jiné stanoví, že příslušníci menšin mohou ve své mateřštině jednat s úřady jen v místech, kde tvoří nejméně pětinu obyvatel, a že veřejná oznámení musejí být ve slovenštině.

Maďarská menšina, která představuje asi deset procent slovenského obyvatelstva, považuje zákon za diskriminující. Má v tom oficiální podporu Budapešti, která zase usiluje o získání mezinárodní podpory. Slovenský prezident Ivan Gašparovič naopak minulý týden řekl, že je proti internacionalizaci problému a nekloní se ani k ustanovení nějakého zprostředkovatele mezi oběma stranami.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek