SkyEurope končí a jdou do konkurzu

01.09.2009
čtk

Letecká společnost SkyEurope Airlines zbakrotovala. Firma oznámila, že nemá peníze na další provoz a ruší všechny svoje lety. Klienti v zahraničí se o sebe musí postarat sami. Jen v Bulharsku uvízlo podle Daniela Horáka z českého konzulátu asi 140 lidí, kteří většinou nemají peníze na cestu zpět.

SkyEurope od pondělí nelétá z pražského a bratislavského letiště. Ruzyňské letiště oznámilo, že přestane kvůli neuhrazeným platbám od úterý odbavovat lety společnosti. Jako první se opatření dotklo linky do bulharského Burgasu, která měla odletět v šest hodin ráno.

SkyEurope mlčí

Klienti SkyEurope se o zrušených letech dozvídají pouze zprostředkovaně z internetu nebo ze zpravodajství. Na letišti v Praze-Ruzyni nefunguje informační centrum SkyEurope ani telefonní číslo, na kterém by firma klienty měla informovat, uvedla Česká televize.

Firma pouze v krátkém sdělení pro vídeňskou burzu uvedla, že se jí nepodařilo zajistit žádné provizorní financování potřebné k zajištění operativního provozu a ruší všechny lety. Burza zastavila obchodování s akciemi firmy. Aerolinky byly kvůli dluhům od června pod soudní ochranou před věřiteli. Jejím cílem bylo získání času na restrukturalizaci a jednání s investory.

Lidem, kteří jsou v zahraničí, firma vzkázala, že si musí zabezpečit zpáteční let u jiné letecké společnosti na vlastní náklady. Peníze za letenky se nevrátí ani zákazníkům, kteří za ně zaplatili přímo SkyEurope. Ti, kteří při platbě použili kreditní kartu, mají kontaktovat svou banku a žádat o náhradu za zrušené lety. Na cestovní kanceláře se zase mají obrátit lidé, kteří si jejich prostřednictvím objednali letenky, radí společnost.

Konkurence nabízí pomoc

Letecké společnosti České aerolinie, Smart Wings a WizzAir nabídly klientům SkyEurope po předložení původní letenky a doplacení 30 až 50 eur SkyEurope lety do stejných destinací. Cestující mohou využít rovněž nabídku společnosti Eurolines. Podmínkou je předložení platné (neproletěné) letenky zakoupené do 31. srpna 2009 s odletovými termíny do 31. října 2009. Jízdenky je možné zakoupit do 20. září. Nabídka se řídí volnou kapacitou autobusu.

V souvislosti s krachem SkyEurope připravil server http://www.akcniletenky.cz/ speciál o celé situaci. Cestující, kteří jsou bankrotem aerolinky postiženi, se v něm dozví, kde si mohou koupit náhradní letenky, jaké letecké společnosti nabízejí speciální ceny pro pasažéry SkyEurope a zda je nějaká šance na vrácení peněz za koupené letenky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek