Evropská komise je pro společná „schengenská“ víza

10.06.2009
čtk

Evropská komise se dnes vyslovila pro zavedení společných „schengenských“ víz pro země Evropské unie. Za jeden z cílů tohoto opatření označila podle agentury AFP omezení vízových podvodů.

Unie musí pomýšlet na zavedení společného schengenského evropského víza, řekl člen Evropské komise Jacques Barrot, který dnes předkládal plán činnosti na dalších pět let.

Systém vydávání víz musíme modernizovat tak, aby se zaměřil na hodnocení rizika, jež žadatel představuje. Chceme vědět lépe, kdo je žadatel, řekl Barrot.

Podle AFP jeho návrh předpokládá, že časem budou zřízeny konzulární úřady Evropské unie a že pro vydávání víz budou zavedena společná pravidla. Bezpečnost celého procesu má posílit elektronický systém kontroly vstupů a výjezdů.

Nutnost tohoto opatření podle AFP vyplývá z existence takzvaného schengenského prostoru, který momentálně zahrnuje 22 zemí unie a také Norsko, Island a Švýcarsko. Na hranicích mezi těmito 25 zeměmi nejsou hraniční kontroly, takže udělení víza jednou zemí umožňuje žadateli volně cestovat do dalších 24.

Schengenský prostor se jmenuje podle nizozemské vesnice, kde o něm byla v roce 1985 podepsána první dohoda. Z EU nejsou jeho členy Velká Británie, Irsko, Bulharsko, Rumunsko a Kypr.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek