Špidla: Krize bude určovat další podobu politiky soudržnosti EU

26.03.2009
čtk

Hospodářská krize bude v příštích letech určovat podobu evropské politiky soudržnosti, která se týká třetiny rozpočtu EU a jejímž cílem je vyrovnávat rozdíly mezi regiony. Na mezinárodní konferenci o budoucnosti evropské kohezní politiky v Praze na Žofíně to dnes řekl evropský komisař pro zaměstnanost, sociální záležitosti Vladimír Špidla. Konferenci pořádá ministerstvo pro místní rozvoj v rámci českého předsednictví EU.

Stejně klíčovou roli bude mít podle Špidly také stárnutí evropského obyvatelstva, migrace a technologický pokrok s globalizací. Krize přicházejí a odcházejí, poznamenal ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. Politika soudržnosti má ale podle něj sledovat dlouhodobější cíle než jen řešení dopadů recese.

Politika soudržnosti, známá také jako kohezní politika, je druhou největší položkou rozpočtu unie. Usiluje o vyrovnávání rozdílů mezi rozvinutějšími a méně rozvinutými regiony a zeměmi EU. Jednat o budoucnosti kohezní politiky budou ministři pro regionální rozvoj zemí EU také na dubnovém neformálním setkání v Mariánských Lázních.

Výzkumná pracovnice Indhira Santosová položila na konferenci otázku, jestli je skutečně nutné, aby na tom všechny regiony byly podobně a dotovat chudé regiony za každou cenu. Podle Špidly bude v diskusi o další podobě kohezní politiky nutné zvážit především rozsah udělované podpory.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek