Britský tisk o vystoupení Topolánka před europoslanci

26.03.2009
čtk

Týden před klíčovým summitem skupiny G20 v Londýně ukázala slova českého premiéra Mirka Topolánka o plánech USA na obnovu ekonomiky rozpory mezi evropskými státy. Napsal to britský deník The Daily Telegraph. Blog deníku Financial Times komentoval Topolánkovo vystoupení v Evropském parlamentu slovy, že nože jsou venku.

Podle konzervativního listu The Daily Telegraph jsou Topolánkovy výroky nezdarem pro Browna, který o den dřív před evropskými poslanci vyzýval k dalším vládním výdajům ve snaze dostat svět z ekonomické krize.

Připomněl, že Obama v článku otištěném v některých evropských novinách nepřímo kritizoval země, které jsou proti dalšímu fiskálnímu stimulu. Nechceme situaci, kdy některé země podnikají mimořádné úsilí a další země ne – v naději, že země, které dělají tyto mimořádné kroky, vytáhnou všechno samy, citoval The Daily Telegraph amerického prezidenta.

List The Times napsal, že český premiér zničil Brownovy naděje na jednotný postup Evropské unie na summitu G20 a zastínil Brownovo vystoupení v New Yorku. Když britský premiér mluvil v New Yorku, Mirek Topolánek ohromil europoslance ve Štrasburku, uvedl konzervativní list.

Topolánek mluvil jako předseda summmitu

Levicový The Guardian napsal, že provokativní výroky českého premiéra přidaly k transatlantickým neshodám kolem plánů na globální ekonomické oživení. Připomněl, že Topolánek nemluvil jako předseda české vlády, ale jako předseda posledního unijního summitu. Zhroucení české vlády přispívá k pochmurné atmosféře a zvýrazňuje ovzduší politické a ekonomické stability v Evropě, uvedl The Guardian.

Podle DPA Topolánek svým vyjádřením zcela zatlačil do pozadí ujištění, že udělá vše pro to, aby Česká republika ratifikovala Lisabonskou smlouvu. Blog šéfa bruselské kanceláře Financial Times Tonyho Barbera napsal o Topolánkově vystoupení, že nože jsou venku. Líčil kritickou reakci předsedu socialistických europoslanců Martina Schulze na to, že premiér svalil vinu za pád své vlády na opoziční sociální demokraty.

Rusko využije situace

Blog zdůrazňuje, že kvůli pádu české vlády se nezhroutí evropská byrokracie. Ale česká krize bude mít důsledky pro EU i tak, napsal Barber. Rozcupuje kapacitu České republiky zaujímat silnou pozici, když bude zastupovat EU v zahraničí. A bez obav – brzy se to projeví na vztazích EU s Ruskem, které rádo využívá vnitřních rozporů unie, napsal blog FT. Stejně tak to podle něj ovlivní unijní politiku na Blízkém východě, kde Francie již v lednu dala jasně najevo, že má jen malý respekt k českým diplomatickým snahám.

Krize v Praze také může narušit schopnosti Čechů řídit takové záležitosti, jako je úsilí o přísnější regulaci finančních trhů, kdy je potřeba dobrá organizace, smysl pro vedení a pro okamžik pro kompromis. A opravdu nepomůže, když se ministři předsednické země vymění, napsal Barber s tím, že by se škody omezily, kdyby Topolánek a klíčoví ministři jako ministr financí Miroslav Kalousek mohli – i přechodně – pokračovat v úřadu.

Všechno na českém předsednictví nebylo špatné: vedlo si dobře, když hájilo jednotný trh a postavilo se ekonomickému nacionalismu po francouzsku, uvedl blog. Ale vzpomínky na slabé české předsednictví místy náchylné k přešlapům v Bruselu a evropských hlavních městech přetrvají. A určitě posílí tlak na silnější, stabilnější, stálé předsednictví EU – jak to předpokládá Lisabonská smlouva.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek