Japonsko uzavře s Ukrajinou dohodu o koupi emisních kreditů

16.03.2009
čtk

Japonsko se tento týden chystá dokončit dohodu s Ukrajinou o koupi emisních kreditů. Půjde o první japonskou dohodu na úrovni vlád v rámci Kjótského protokolu, oznámila dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké vládě v Tokiu.

Ukrajina Japonsku poskytne 30 milionů tun emisních kreditů, takzvaných jednotek AAU (Assigned Amount Units), z nichž polovina bude dodána ještě během fiskálního roku, který končí tento měsíc, a druhá polovina v následujícím fiskálním roce. Současně Japonsko jedná také o koupi emisních kreditů od České republiky.

Japonské emise skleníkových plynů stouply na rekordních 1,37 miliard tun během ročního období končícího březnem 2008, což ohrozilo cíl Japonska snížit o šest procent úroveň emisí z roku 1990, kdy Japonsko produkovalo 1,26 miliardy tun znečišťujících látek.

Během uplynulých dvou let vyjednávalo Japonsko s deseti východoevropskými a středoevropskými zeměmi včetně České republiky, Polska a Maďarska o odkoupení emisních kreditů, aby splnilo plánovaný pokles emisí odsouhlasený v Kjótském protokolu.

Minulý týden v Tokiu český vicepremiér Martin Bursík (SZ) v čele evropské delegace absolvoval sérii jednání s představiteli japonské vlády o dohodě o ochraně klimatu, která má být uzavřena letos v prosinci v Kodani. Bilaterálně Bursík v Tokiu jednal také o prodeji českých emisních kreditů Japonsku. Smlouva, která přinese letos Česku miliardy korun na zateplování domů a ekologické vytápění domácností, bude podepsána v Praze koncem března, potvrdil dřívější harmonogram prací na kontraktu mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek