EU nerozdělila peníze na energetické projekty

16.03.2009
čtk

Ministři členských států se v Bruselu nedohodli na rozdělení pěti miliard eur pro energetické projekty, podporu zemědělství a šíření internetu na venkově. Peníze pochází z neutracených prostředků loňského rozpočtu EU. Další jednání proběhnou na summitu koncem týdne.

Je těžké stoprocentně uspokojit každého, řekl vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra k seznamu projektů, na které by většina peněz měla zamířit. Nedohodou o balíčku EU podle Vondry riskuje svou důvěryhodnost.

Evropská komise se rozhodla peníze uvolnit v reakci na současnou hospodářskou krizi a lednové problémy s dodávkami plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy. Řada států má kritické připomínky k rozdělení peněz na projekty, některé zpochybňují i právo Komise peníze přerozdělovat. Podle nich by měl Brusel peníze vrátit zpět členským státům.

Podle původního návrhu Komise měla největší část peněz, celkem 3,5 miliardy eur, podpořit propojení energetických sítí mezi členskými státy. EK posléze návrhy upravila a zvýšila částku pro energetiku na 3,75 miliardy eur. České předsednictví nyní přišlo v rámci snah o hledání kompromisu s navýšením na 3,9 miliardy eur.

Například Slováci by měli podle českého návrhu získat na propojení s Maďarskem místo 25 milionů celkem 30 milionů eur. Česká republika má již podle dřívějšího návrhu Komise získat 35 milionů eur na rozšíření zásobníků na plyn.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek