Schwarzenberg pojede v únoru do USA

21.01.2009
čtk

Začátkem února chystá český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg cestu do Spojených států. V rámci představení priorit českého předsednictví to řekl v zahraničním výboru Evropského parlamentu. Tématem jednání s americkou administrativou bude situace na Blízkém východě.

(Bude to) první polovina února, den ještě dojednáváme, upřesnil Schwarzenberg. Ministr podle rozhovory především s budoucí americkou kolegyní Hillary Clintonovou. Schwarzenberg chce nové administrativě prezidenta Baracka Obamy zdůraznit, že nemůže udělat stejnou chybu, jakou udělala vláda George Bushe, která nechala řešení blízkovýchodní otázky až na konec svého mandátu.

Český ministr zahraničí se před europoslanci vyjádřil i na možnost přímých jednání s Hamásem. Pokud se Hamas vzdá násilí, mohl by se vyvinout v politické hnutí, se kterým by mohly být zahájeny politické diskuse, prohlásil Schwarzenberg.

Vedle blízkovýchodního procesu ministr odpovídal na dotazy zákonodárců, které se týkaly vztahu EU k Rusku. Šéf české diplomacie řekl, že Moskva si v současnosti vzhledem k přerušení dodávek plynu pokazila svou pověst dodavatele energií. EU si proto musí hledat alternativní zdroje energií i způsoby jejich transportu.

V otázce Lisabonské smlouvy, která poslance Schwarzenberg uvedl, že si je absolutně jist, že reformní smlouva unie bude v České republice ratifikována.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek