Předsednický program Českých center odstartoval jazz a klasika

09.01.2009
Euroskop

Londýnský koncert symfonického orchestru BBC s dirigentem Jiřím Bělohlávkem a jazzová improvizace evropských muzikantů v New Yorku připomněly začátek českého předsednictví Evropské unie. Jde o první ze sedmdesáti oficiálních doprovodných akcí předsednictví, které připravila Česká centra.

Akce všech 24 center propojuje téma tradice a současnosti. „Program /je/ spojením kulturních tradic naší země se současnými uměleckými směry, ať už je to v hudbě, architektuře, designu, fotografii či dalších oblastech,“ řekl generální ředitel Českých center Jaroslav Kantůrek.

Česká centra také využijí při propagaci významná výročí, jako dvacet let od pádu železné opony, pět let od největšího rozšíření EU nebo úmrtí českého hudebního skladatele Bohuslava Martinů.

Většina akcí předsednictví přesahuje, protože pro kulturní projekty není reálné, aby za šest měsíců objely všechna evropská centra. Dramaturgie Českých center využívá i úspěšné akce z minulého roku jako je výstava Český architektonický kubismus 1911-1914.

Projekt České hvězdy

Speciálním projektem připraveným přímo pro předsednictví je akce České hvězdy, která v patnácti zemích představí kulturní hodnoty České republiky i reprezentanty českého exportu. Partnerem projektu je agentura CzechTourism, která připravila prezentaci tradiční české kuchyně.

Každý měsíc novou akci připravilo i České centrum v Praze. V lednu zde probíhá výstava fotografií z cest francouzského fotografa Bernarda Lesainga, následuje akce Folklor party. V pražském centru začne v květnu také putovní expozice inspirovaná nejnovější knihou Petra Síse „The Wall“, která získala několik ocenění v Evropě i USA.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek