Polský list o Klausovi a Cohn-Benditovi

10.12.2008
čtk

Polský týdeník Dziennik se v komentáři vrátil ke slovní přestřelce mezi českým prezidentem Václavem Klausem a šéfem frakce evropských zelených Danielem Cohn-Benditem. Otiskl také záznam jejich schůzky, který je podle listu neblahým vysvědčením, které sami sobě vystavili eurooptimisti i euroskeptici.

Ze záznamu vyplývá, že politici mají plná ústa hodnot, ale ve skutečnosti jim jde jen o vlastní ego. A to mají rozrostlé do rozměrů Eiffelovy věže, napsal list. Cohn-Bendit se podle Dzienniku hodí k práci v politice v Evropské unii jako Herodes k vedení školky.

Rozhovor na Hradě, měl lepší a horší momenty. Jsou chvíle, kdy se Klaus i šéf Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering snaží být diplomaty. Když ale do akce vstoupí rudý Dany, diplomacie končí a nastupuje obyčejná sprostota, píše Dziennik.

Cohn-Bendit nevidí v Evropské unii liberální svazek svobodných obyvatel a svrchovaných států. On v ní vidí pouze nástroj vlastního ega, jenž mu má umožnit dovést ke zdárnému konci jeho doposud neúspěšné revoluce, uvádí týdeník, který ale nešetří ani Václava Klause.

Ten podle Dzienniku není kladným hrdinou v příběhu o liberální sjednocené Evropě, protože on sjednocenou Evropu nesnáší. Proto zveřejnil záznam. Podle listu Klaus podporuje mrzuté euroskeptiky, kteří zase podporují jeho. Dodává odvahy Lechovi Kaczyńskému, aby blokoval Lisabonskou smlouvu. Tam však jeho loajalita vůči polskému prezidentovi končí, protože rozhodně blíž než k němu má k Vladimiru Putinovi, napsal Dziennik.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek