Vzkaz Ruska Arménii: koordinujte s námi zahraniční politiku

21.10.2008
čtk

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes vyzval Arménii, aby s Moskvou koordinovala svoji zahraniční politiku. V arménské metropoli ruský host v doprovodu prezidenta Serže Sarkisjana slavnostně otevřel náměstí Ruska.

Jsem si jistý, že koordinované akce na mezinárodním poli jsou důležitým faktorem bezpečnosti a posílení našich pozic na Kavkaze i ve světě, prohlásil Medveděv. Pojmenováním hlavního náměstí po Rusku je podle jeho slov znamením respektu vůči modernímu a demokratickému Rusku a jeho lidu, znamením společných historických kořenů obou zemí. Rusko-arménské přátelství nikdy neochablo, dodal Sarkisjan.

Arménie je nejvěrnějším spojencem Moskvy na Kavkaze, kde v srpnu vypukla válka Ruska s prozápadní Gruzií. Rusko uznalo nezávislost Abcházie a Jižní Osetie, dvou arménských separatistických území.

Oba prezidenti by dnes měli hlavně hovořit o problému Náhorního Karabachu, ázerbájdžánské separatistické provincii kontrolované Arménií. Rusko podle agentury AFP v poslední době tlačí na Arménii, aby situaci kolem Náhorního Karabachu odblokovala a mohla vystoupit ze své izolace.

Turecko, které udržuje těsné svazky s Ázerbájdžánem, v roce 1993 uzavřelo svou hranici s Arménií právě po válečném konfliktu mezi Baku a Jerevanem o Náhorní Karabach. Válka mezi oběma zeměmi si vyžádala na 30.000 mrtvých. Ankara s Jerevanem neudržuje diplomatické vztahy kvůli rozdílům v hodnocení masakrů Arménů v turecké Anatolii v letech 1915 až 1917. Jerevan tato zvěrstva označuje za genocidu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek