Merkelová přednesla projev v Karolinu

21.10.2008
čtk

Včerejší návštěva německé kancléřky Angely Merkelové zahrnovala i její vystoupení v sále Karolina Karlovy university. Rektor ji u této příležitosti vyznamenal zlatou pamětní medailí za podporu výzkumu a česko-německé vědecké spolupráce.

Merkelová nebyla na Univerzitě Karlově poprvé. Před rokem 1989 ve škole pobývala na několika stážích, například v roce 1982 působila v Ústavu organické chemie a biochemie. Pražskou univerzitu označila za jednu z nejrenomovanějších v Evropě. Představuje podle ní kousek společné historie, protože se stala vzorem pro německé univerzity.

V projevu se kancléřka dotkla takřka všech aktuálních evropských témat. Zejména zmínila finanční krizi, která podle ní představuje nejen nebezpečí pro evropské hospodářství, ale vzbuzuje v lidech i nedůvěru ke globalizaci. Úkolem politiků je získat tuto důvěru zpět. A proto podle Merkelové EU na krizi zareagovala rozumně a adekvátně. Dodala, že řešení mezinárodní finanční krize je pro Evropu největší výzvou od druhé světové války.

Současně v projevu uvedla, že EU má nyní šanci uplatnit svou představu o hodnotách a modelu společnosti. Podle ní by to mělo být sociálně tržní hospodářství s respektem k lidské důstojnosti. Věříme, že náš model může ve světové soutěži obstát, řekla. Dodala, že unie nesmí zapomenout na to, v čem tkví její síla – na solidnost, inovace a střední vrstvu.

Merkelová zopakovala, že plně podporuje české předsednictví EU. Do čela sedmadvacítky se Češi postaví v lednu 2009. Podle premiéra Mirka Topolánka, který se přednášky rovněž zúčastnil, není úkolem předsednické země unii řídit, ale spíš moderovat debatu a hledat průsečík místních zájmů.

Kancléřka se na závěr zmínila i o Lisabonské smlouvě, která má upravit fungování rozšířené EU. Uvedla, že doufá, že se dokument využije jako společný základ.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek