Gruzie a Rusko se poprvé sešly u jednacího stolu

15.10.2008
BBC

Gruzínští a ruští představitelé se poprvé od srpnového konfliktu sešli na společném jednání.

Jednání v Ženevě, které zprostředkovává OSN, EU a OBSE, by měla přispět k dosažení stability a bezpečnosti na Kavkaze. Diplomaté podotýkají, že jakéhokoliv řešení bude dosaženo jen nepravděpodobně.

V srpnu krátce bojovali Rusové proti Gruzíncům snažícím se o získání kontroly nad separatistickou Jižní Osetií. Moskva posléze uznala samostatnost Abcházie a Jižní Osetie bez ohledu na žádosti Tbilisi a představitelů EU.

Minulý týden se ruské jednotky v rámci příměří dojednaného Francouzi stáhly z gruzínského území. Přesto Moskva plánuje v obou rebelujících regionech přes 8000 vojáků. Gruzie, která přerušila své diplomatické vztahy s Ruskem, stále považuje zmíněné regiony za integrální součást svého území a požaduje úplné stažení ruských jednotek.

Očekávalo se, že jednání v Ženevě nebudou snadná, také proto EU a OSN mají poměrně skromné cíle, a to umožnit uprchlíkům návrat do svých domovů a podpořit obnovující se ekonomickou činnost. V úterý, Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun v Ženevě prosil zúčastněné o trpělivost, neboť celý proces potřebuje nějaký čas.

Na jednání jsou přítomni i zástupci Abcházie a Jižní Oseti, proti jejichž přítomnosti Gruzie velice protestovala. Jejich role přesto zůstává velmi nejasná.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek