EU vysílá do Gruzie pozorovatele, NATO zřizuje komisi

16.09.2008
čtk

Hned na několika frontách pokračoval diplomatický konflikt mezi Ruskem a Západem ohledně Gruzie a jejích separatistických oblastí Jižní Osetie a Abcházie. V Tbilisi podepsaly NATO a Gruzie dohodu o vytvoření společné komise s cílem posílit spolupráci a v Bruselu Evropská unie slíbila Gruzii finanční podporu a rozhodla vyslat do oblasti 200 pozorovatelů. V Moskvě ruský prezident Dmitrij Medveděv oznámil, že Rusko brzy uzavře s Jižní Osetií a Abcházií dohody, na jejímž základě tam budou také zřízeny ruské vojenské základny.

Dohoda o společné komisi NATO-Gruzie byla podepsána na závěr prvního dne dvoudenního zasedání Rady NATO uspořádaného v Tbilisi jako výraz podpory aliance Gruzii poté, co Rusko odrazilo její srpnový pokus vojensky znovu ovládnout Jižní Osetii.

Generální tajemník aliance Jaap de Hoop Scheffer podle agentury EFE oznámil, že NATO v prosinci posoudí, zda nabídne Gruzii Akční plán členství, který je považován za předstupeň vstupu do organizace. Podle Reuters jí ale neadresoval žádný slib, že bude do aliance přizvána. Země NATO jsou v této otázce rozděleny a Reuters napsal, že nynější zasedání na úrovni vysokých diplomatů sotva tyto rozdíly překoná.

Scheffer znovu kritizoval Rusko za podle jeho mínění nepřiměřené použití síly v konfliktu s Gruzií. V rozhovoru pro britský deník Financial Times zase prohlásil, že setrvání ruských vojáků v Jižní Osetii a Abcházii je nepřijatelné.

Na základě dohody Ruska s Evropskou unií z 8. září musejí ruské jednotky opustit gruzínské území do 10. října. Dokument se ale nezmiňuje o Jižní Osetii a Abcházii, které Moskva k nelibosti Západu uznala jako nezávislé státy.

O krizi na Kavkazu a jejích dopadech jednali v Bruselu i ministři zahraničí zemí EU, kteří dali zelenou rychlému vyslání 200 unijních pozorovatelů do Gruzie. Pozorovatelská mise by měla být na místě do 1. října, měla by tam působit rok a měla by dohlížet na plnění podmínek rusko-gruzínského příměří.

Podle českého vicepremiéra Alexandra Vondry by Praha do mise chtěla vyslat desítku pozorovatelů. Co se týká pomoci Gruzii, Praha už rozhodla o poskytnutí přibližně šesti milionů eur. Už dříve uvolnila několik milionů korun na bezprostřední humanitární pomoc Gruzii.

Slovensko zatím neví, kolik lidí do Gruzie vyšle. Podle ministra zahraničí Jána Kubiše půjde o několik osob, rozhodně ne o desítky. Jasno zatím Bratislava nemá ani o tom, jakou částku Gruzii poskytne.

Ruský prezident Medveděv oznámil, že Rusko ještě tento týden uzavře s Jižní Osetií a Abcházií zvláštní dohody, které se budou týkat i zřízení ruských vojenských základen na území obou regionů. Moskva chce v obou těchto odštěpeneckých republikách umístit dohromady 7600 vojáků.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek