Britský premiér Brown zametl s kritiky ve straně

16.09.2008
čtk

Britský premiér Gordon Brown zatím ustál útok rebelů v Labouristické straně. Premiéra veřejně podpořili ministři jeho vlády a nadcházející stranická konference v Manchesteru nebude volební.

Sedmapadesátiletý Brown převzal premiérskou funkci od Tonyho Blaira před 15 měsíci. Kvůli vlastním chybám i ekonomickým problémům nyní labouristé, kteří vládnou již 11 let, zaostávají v průzkumech za konzervativci o zhruba 20 procent.

Britská média spekulují jestli Browna potká osud Margaret Thatcherové, kterou začátkem 90. let připravil o premiérskou funkci puč v její konzervativní vládě. Proti Brownovi se staví stále více labouristů, kteří se obávají volební porážky. Příští parlamentní volby se musí konat do května 2010.

Brown zatím reagoval na pokusy rebelů ostře a tři z nich propustil z nižších vládních funkcí. Vedení strany rovněž odmítlo výzvu dvanáct labouristických poslanců, kteří chtěli, aby delegáti v Manchesteru dostali nominační lístky pro volby šéfa strany. To znamená, že Brown bude de facto ve funkci potvrzen.

Další možností jak prosadit volbu vůdce strany je výzva alespoň 70 poslanců. Ačkoli rebelové tvrdí, že s Brownem je nespokojeno mnohem více poslanců, k otevřené vzpouře se zatím nepřidali.

Premiérovi kritici zatím nemají Brownova vyzyvatele. Během léta se spekulovalo o ministru zahraničí Davidu Milibandovi, který nyní premiéra podpořil. Svou loajalitu dali najevo i ministr financí Alistair Darling a ministryně vnitra Jacqui Smithová. Podle britských listů o demisi uvažuje náměstek ministra obrany a pro záležitosti Skotska David Cairns.

I když se Brownovi zatím drží udržet si své postavení, jeho dlouhodobější vyhlídky zůstávají nejisté. Musí totiž čelit dalším ekonomickým potížím – inflace v Británii vzrostla na 4,7 procenta, na britské trhy má velký dopad krach americké investiční banky Lehman Brother a ekonomové se obávají, že Británie směřuje k recesi.

Autor: euroskop

Sdílet tento příspěvek