Evropský parlament zveřejnil nominace na Sacharovovu cenu

04.09.2008
čtk

Evropský parlament zveřejnil nominace na letošní Sacharovovu cenu. Vítěz ceny, již Evropský parlament uděluje obráncům lidských práv a demokracie, bude vybrán v polovině října.

Cenu pojmenovanou po ruském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi letos Evropský parlament udělí již podvacáté. Kandidáta může navrhnout politická skupina nebo alespoň 40 europoslanců. Parlament každoročně uděluje toto ocenění výjimečným osobnostem či organizacím bojujícím proti útlaku, netoleranci a nespravedlnosti. Cílem je podpořit snahu těchto lidí chránit lidská práva, demokracii a právo ve světě.

Mezi osmi nominovanými jsou Ingrid Betancourtová, bývalá kandidátka na prezidentský úřad v Kolumbii, kterou šest let zadržovali tamní povstalci a letos ji osvobodila kolumbijská armáda, tibetský duchovní vůdce dalajlama, Evropské centrum pro práva Romů, čínský disidenta Chu Ťiu, donedávna vězněný běloruský opozičního politik Aljaksandr Kozulin, šéf nezávislé konžské volební komise Abbot Apollinaire Malu Malu, ruský zastánce lidských práv Michail Trepaškin a šéf demokratické opozice v Zimbabwe Morgan Tsvangiraie.

Poprvé se Sacharovova cena vyhlašovala v roce 1988, kdy ji získal Nelson Mandela. O rok později byl oceněn Alexander Dubček. V loňském roce cenu získal Sálih Mahmúd Muhammád Usmán. Tento súdánský právník poskytuje již přes dvacet let bezplatnou pomoc obětem súdánské občanské války a spolupracuje se súdánskou organizací proti mučení.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek