Rakouská koalice řeší postoj k EU

30.06.2008
čtk

Koalice mezi sociální demokracií (SPÖ) a lidovci (ÖVP) v Rakousku stále existuje. Vládní krize ale trvá a neodstranila ji ani mimořádná schůzka špiček obou stran.

Rok a půl trvající koalici SPÖ a ÖVP provází po celou dobu její existence spory a napětí. Nejnovější krizi odstartovala změna postoje sociálních demokratů k evropským smlouvám. SPÖ chce, aby všechny případné další smlouvy EU schvalovalo v Rakousku referendum a nikoli parlament, jako doposud.

Kancléř Alfred Gusenbauer a úřadující předseda SPÖ Werner Faymann navíc zveřejnili významnou změnu pozice strany ve formě dopisu šéfredaktorovi bulvárního deníku Kronen Zeitung. To později označil Faymann za chybu.

Politikové ÖVP považují změnu postoje sociální demokracie za hrubé porušení koaličních dohod a žádají návrat SPÖ k původnímu stanovisku.

Nedělní schůzka zatím k ukončení vládní krize nevedla. Kancléř Gusenbauer konstatoval, že výměna názorů byla užitečná, ale obě strany trvají na svých pozicích. Vicekancléř a předseda ÖVP Wilhelm Molterer označil rozhovor za velmi tvrdý a zdůraznil, že věcná témata si vyžádají v nejbližší době další diskusi.

Podle rakouských komentátorů je bezvýsledná schůzka dalším krokem k rozpadu koalice. Gusenbauer ale možnost předčasných voleb odmítá.

Na poslední chvíli byla na pořad schůzky zařazena také otázka postavení zahraničních pečovatelek o přestárlé nebo nemocné lidi, kteří vyžadují celodenní péči. Nakonec z časových důvodů projednána nebyla.

Lhůta pro registraci pečovatelek vyprší 30. června. Lidovci, kteří si v minulosti vymohli již dvojí posunutí této lhůty, žádají další odklad, SPÖ je ale proti. Navrhuje pouze další zvýšení příspěvků na tuto službu o pět procent od začátku příštího roku.

Sdílet tento příspěvek