Komisař Mandelson a Francie se střetli v otázce WTO

26.05.2008
čtk

Obchodní komisař Evropské unie Peter Mandelson se dnes v otázce jednání o liberalizaci světového obchodu střetl s Francií.

Francouzská státní tajemnice pro zahraniční obchod Anne-Marie Idracová označila nový text návrhu dohody Světové obchodní organizace (WTO) za nevyhovující. Mandelson na to prohlásil, že má pro jednání WTO převažující podporu členských zemí EU.

Idracová na tiskové konferenci uvedla že nový kompromisní text, sestavený minulý týden obchodními diplomaty WTO, je méně ambiciózní a vyvážený než všechny dosavadní. Francie se tradičně staví proti větší liberalizaci zemědělského obchodu, protože by to znamenalo rušení subvencí pro její farmáře, kteří z rozsáhlého evropského systému zemědělských podpor těží nejvíce.

Mandelson po setkání s ministry zahraničí EU řekl, že převažující většina členských států je pro to, aby EU dál jednala a posunula rozhovory kupředu. Názor, podle něhož neexistují podmínky pro úspěšné dokončení tohoto kola jednání, představovaly velmi malou menšinu, řekl komisař.

Na základě nových návrhů textů dohod pro jednotlivé sektory by se nyní měla vést vyjednávání členských zemí WTO. Jednání v rámci takzvaného katarského kola se vedou již od roku 2001. Jejich cílem je přispět otevřením obchodu k rozvoji chudých zemí a k posílení celé světové ekonomiky. Rozhovory se však vlečou kvůli sporům o omezení zemědělských subvencí a cel v bohatých zemích a o otevření trhů průmyslového zboží a služeb v rozvojovém světě.

Autor: oez

Sdílet tento příspěvek