Vydá se Gyurcsány Schröderovou cestou?

20.05.2008
Euro

Není vyloučeno, že maďarský premiér a šéf socialistů Ferenc Gyurcsány, jehož popularita v zemi klesá k nule, v červnu odstoupí z funkcí. Poté by mohl usednout do křesla předsedy dozorčí rady společnosti, která pod dohledem Gazpromu postaví klíčový plynovod South Stream z asijských nalezišť do Evropy. Více v komentáři Istvána Lékó z časopisu EURO.

Gazprom a Evropská unie

Není vyloučeno, že maďarský premiér a šéf socialistů Ferenc Gyurcsány, jehož popularita v zemi klesá k nule, v červnu odstoupí z funkcí. Poté by mohl usednout do křesla předsedy dozorčí rady společnosti, která pod dohledem Gazpromu postaví klíčový plynovod South Stream z asijských nalezišť do Evropy. Informaci přinesl minulý týden pravicový deník Magyar Nemzet s odvoláním na vládní zdroje. List připomíná, že o možném novém zaměstnání premiéra prosákly zprávy už před nečekaným podepsáním dohody, podle níž se bude Maďarsko podílet na tomto ruském energetickém projektu.

Dobyvatelské choutky Gazpromu

Je-li zpráva o novém zaměstnavateli maďarského premiéra pravdivá, znamená to, že sloužit Gazpromu se stane sportem padlých socialistických politiků Evropské unie (EU). Gyurcsány může následovat příklad Gerharda Schrödera. Ten ještě jako německý kancléř podepsal smlouvu o postavení podmořského plynovodu North Stream spojujícího Rusko s Německem (obejitím Polska, Ukrajiny a Litvy). Po ukončení politické kariéry v roce 2005 okamžitě přijal místo předsedy dozorčí rady společného podniku, který dohlíží na gigantický projekt. V podniku vlastní 51 procent akcií Gazprom, jeho společníky jsou německé firmy BASF a E. ON.

Projekt North Stream je považován za separátní dohodu mezi Berlínem a Moskvou za zády Bruselu, který se snaží o zformování společné energetické politiky EU. Podobnou separátní dohodu podepsal letos v únoru maďarský premiér Gyurcsány. „Bez jasné energetické politiky unie ruský monopolista (Gazprom – pozn. red.) pokračuje v dobývání Evropy tím, že kupuje jednotlivé vlády, tvrdí britská politoložka Katinka Barishová.

Naivita, nebo úmysl?

Smlouvu o novém plynovodu podepsali v Moskvě koncem února premiér Gyurcsány a první místopředseda ruské vlády a budoucí prezident Dmitrij Medveděv. South Stream, který kromě Maďarska podporují také Itálie, Řecko, Srbsko, Bulharsko a Rakousko, může ohrozit postavení plynovodu Nabucco (ze střední Asie do EU), klíčový energetický projekt Evropské unie, který vítají i Spojené státy americké. Rusko-maďarská dohoda byla podepsána jen týden poté, co vláda Ference Gyurcsánye rozeslala všem potenciálním zájemcům návrh společné dohody o postavení plynovodu Nabucco. Maďarská vláda však tvrdí, že South Stream a Nabucco si konkurovat nebudou.

První dodávky plynu přes South Stream do zemí EU by mohly dorazit už v roce 2013, Nabucco – podle tvrzení evropského ředitele projektu – také plánuje zahájení provozu ve stejném roce. Provládní deník Rossijskaja Gazeta však Gyurcsánye označil za snílka. Maďarský premiér totiž v Moskvě prohlásil, že si dokáže představit i souběžné fungování dvou nových plynovodů pro Evropu. Důvod? Dva nové plynovody nebude čím naplnit.

Dohoda mezi Gyurcsányem a Medveděvem ale má i další souvislosti. Maďarská socialisticko-liberální vláda totiž plánuje rozbití státního elektrárenského monopolu MVM. Ze společnosti vyčlení přenosovou soustavu, která by se vložila do polostátního energetického holdingu, jehož součástí by byla plynárenská část distribuční sítě soukromého koncernu MOL a maďarskoruská společnost, která by dohlížela na projekt plynovodu South Stream. V Maďarsku sílí obavy, aby první housle v tomto obřím holdingu nakonec nehrál ruský Gazprom.

Autor: István Lékó

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality