Vlaky v Evropě se zastaví

14.11.2007
HN.IHNED.CZ

Dvě největší země Evropy dnes ochromí stávky. Ve Francii zastaví vlaky, městské autobusy i metro odpor proti důchodové reformě prezidenta Nicolase Sarkozyho.

Vlaky budou stát i v Německu – tamní strojvůdci požadují zvýšení platů až o 31 procent.

Stávka na německé železnici může přitom ohrozit i spojení s Českem. Problémy však hrozí až ve čtvrtek. Dnes se v Německu zastaví jen nákladní vlaky, osobní se přidají až v noci.

Přestože francouzský prezident Sarkozy i německá kancléřka Angela Merkelová čelí stávkám ve stejný den, neznamená to, že by vznikala francouzsko-německá odborářská aliance.

V Paříži hájí odboráři své dlouhodobé jistoty, v Německu jim jde o okamžitý zisk.

Francouzští železničáři se už podruhé za poslední měsíc snaží přimět Sarkozyho, aby se vzdal plánu připravit je o „speciální“ důchody. Ty jim dávají privilegium odpracovat pro získání plné penze jen 37,5 roku namísto 40 let, po nichž dostanou důchod všichni ostatní. Odboráři věří, že se jim podaří, jak bylo ve Francii v posledních desetiletích pravidlem, protesty donutit vládu k ústupkům. Sarkozy se však k ničemu takovému nechystá. „Dotáhnu reformy do konce. Nic mě nezastaví,“ prohlásil včera v Evropském parlamentu.

Němečtí strojvůdci mají jediný požadavek: vyšší platy. Jejich nespokojenost tak připomíná spíš tlak na vyšší mzdy v mladoboleslavské Škodě Auto než odpor jejich francouzských kolegů.

Ve Francii by se zatím vlaky a metro měly zastavit na jeden den. V Německu jsou odboráři připraveni protáhnout stávku do soboty.

Autor: Lenka Zlámalová

Sdílet tento příspěvek