Aerolinky mají zprůhlednit weby

14.11.2007
HN.IHNED.CZ

Více než polovina evropských aerolinek bude asi muset zrušit své internetové stránky. Aspoň pokud se jim brzy nepodaří odstranit nedostatky, které tam nalezla Evropská komise ve své nově zveřejněné studii.

Bruselu vadí hlavně takové prohřešky, jako jsou ceny uvedené bez letištních a dalších – třeba palivových – příplatků, nabídka zdarma nebo za velmi nízkou cenu „výhodných“ letenek, které pak ale nejsou k dostání, předem zakliknuté kladné odpovědi na nabídku pojištění či dodatečných služeb, jež zákazník často nevědomky akceptuje, nebo to, že obecné obchodní podmínky nebo podmínky zrušení a převodu letenek nejsou na webu uvedeny vůbec či jen v cizím jazyce. Brusel zatím jména „hříšníků“ nezveřejnil, chce jim dát čas na nápravu.

„Firmy budou vyzvány, aby na webech provedly potřebné změny během čtyř měsíců. Pokud tak neučiní, mohou čelit i pokutě nebo zablokování stránek,“ uvádí studie. Minulý týden například ve Španělsku úřad pro ochranu spotřebitelů našel chyby hned na sedmi z dvanácti webů aerolinek. Chybují i takoví dopravci jako Ryanair či Iberia. Vůbec nejhůř jsou na tom podle studie zákazníci v Belgii, kde byly chyby na 46 ze 48 webů. Naopak v Rakousku mělo své weby všech 20 aerolinek v pořádku.

Problém s weby může mít i většina leteckých společností působících v Česku. U nás totiž weby aerolinek vesměs trpí právě těmi nedostatky, které kritizuje Brusel.

Autor: (bič)

Sdílet tento příspěvek