Koncerny touží po jednotné dani

25.09.2007
HN.IHNED.CZ

Handelsblatt

Daňoví experti z největších evropských firem podporují projekt Evropské komise sjednotit firemní daně na evropském vnitřním trhu. „V podstatě je každý toho názoru, že by nám to výrazně usnadnilo život,“ říká Ernst Gröbl, člen vedení auditorské společnosti KPMG v Německu.

Opírá se přitom o výsledky průzkumu, který KPMG uskutečnila mezi 403 daňovými odborníky velkých koncernů ve všech sedmadvaceti členských státech Evropské unie a Švýcarsku.

Výsledky průzkumu, které má deník Handelsblatt exkluzivně k dispozici, společnost zveřejní dnes.

Téměř 80 procent dotázaných tak podle KPMG podporuje snahu zavést jednotný a konsolidovaný daňový základ pro firmy v EU. „Bohužel ale nikdo nevěří tomu, že se tento jednotný základ podaří v dohledné době opravdu zrealizovat,“ uvádí Gröbl. „Důvěra ve schopnost Bruselu se dohodnout, je spíše nízká,“ dodává.

Debatu o sjednocení daňového základu vede komise již tři roky. Problém ale je, že daňové právo mají ve své pravomoci jednotlivé členské státy. I kdyby se jen část z nich chtěla dobrovolně sloučit do skupiny s podobnou výší daňových základů, jak to například navrhuje Německo, musely by s tímto nápadem všechny země souhlasit.

Podle zodpovědného komisaře László Kovácse je přitom společný vyměřovací základ klíčovým projektem, který by mohl mezinárodní obchod v rámci unie zjednodušit na úroveň obchodu v rámci jednotlivých států. Přesto se ale tento projekt neustále nedaří popohnat. Nyní nejrůznější témata problematiky probírá několik mezinárodních pracovních skupin.

Na základě výsledků jejich práce by pak chtěla komise v příštím roce začít pracovat na návrhu zákona.

Jak komisař Kovács, tak například německý ministr financí Peer Steinbrück přitom zdůrazňují, že nejde o to sjednocovat i výši daní. O té by i nadále měly rozhodovat jednotlivé státy.

Postoj daňových expertů z firem je jiný. Celkem 69 procent z nich se v průzkumu vyslovilo pro stejnou výši firemních daní v unii.

Důvodem ale není, že by doufali v jejich snížení – s tím totiž v takovém případě počítá jen 21 procent dotázaných. Celkem 42 procent si myslí, že by se daňová zátěž jejich společnosti nezměnila, 22 procent dokonce počítá s jejím zvýšením. Výhody harmonizace vidí hlavně ve zjednodušení.

Podle 54 procent expertů by se zjednodušila práce s účetní uzávěrkou, 48 procent si od toho slibuje nižší náklady a 46 procent větší jistotu při plánování.

„Velkou část našeho času například strávíme tím, že musíme správně aplikovat pravidla pro účtování cen mezi sedmadvaceti členskými státy,“ vysvětluje Gröbl.

Obrovské rozdíly v účtování mezi jednotlivými zeměmi překvapivě velmi vadí i firmám ze zemí, kde je daňová zátěž nízká, jako je Česko, Baltské země či Kypr a Lucembursko. Zde bylo pro harmonizaci daní nejméně sedmdesát procent dotázaných.

Autor: Donata Riedelová

Sdílet tento příspěvek