Schwarzenberg: EU příliš reguluje a je byrokratizovaná

08.01.2007
Evropská unie trpí nadměrnou regulací a Rakušané předsudky vůči Čechům. To jsou některé z tezí, které uvedl kandidát na českého ministra zahraničí v rozhovoru pro vydání rakouského týdeníku.

Schwarzenberg na dotaz ohledně skeptického postoje českého prezidenta Václava Klause vůči přijetí eura a evropské ústavy připustil, že EU trpí velkou mírou regulace a byrokracie. „Mělo by se jasněji definovat, o čem se má rozhodovat na úrovni EU a co se má regulovat na národní či regionální úrovni. Podle mého názoru bylo do Bruselu přesunuto příliš mnoho kompetencí,“ prohlásil Schwarzenberg a jako příklad uvedl „všechny ty předpisy k normám pro řidičská sedadla v traktorech a na výrobu sýra“.


„Pořád se tu prosazuje francouzský centralismus, jenž v kombinaci s německou důkladností vedl právě k nepopulární byrokratizaci,“ dodal český senátor.


Bývalý emigrant, jenž strávil 41 let života v Rakousku, naznačil, že Česko a alpská republika mají v EU jako sousedé a poměrně malé země některé společné zájmy, zároveň však upozornil na rozdíly. „Rakousko je oproti Česku velmi bohatou zemí. Samozřejmě by měly obě země více spolupracovat, například v oblasti výzkumu,“ zdůraznil devětašedesátiletý rodilý Pražan, jenž nikdy nepřijal rakouské občanství. Má občanství švýcarské a české.


Rakousko podle něj „dobře vydělalo“ na předposledním rozšíření Evropské unie, mimo jiné o Českou republiku, stále však vůči těmto zemím má předsudky. „A mnoho Rakušanů stále věří, že vůdčí role Rakouska ve střední Evropě je zjevně daná od přírody,“ podotkl.


K otázce takzvaných Benešových dekretů Schwarzenberg poznamenal, že jde spíš „o vnitročeskou záležitost než o zahraničněpolitické téma“. „Vypořádání se s minulostí se musí odehrát v zemi samotné a nemůže být vynuceno z vnějšku. V Rakousku se bohužel příliš málo ví, že o tomto tématu se v Česku intenzivně diskutuje,“ tvrdí Schwarzenberg.
Upozornil také na to, že Rakousku velmi dlouho trvalo, než „se konečně vzchopilo“ a rozhodlo se postupně vybudovat dopravní spojení s Českem na úrovni 21. století. „Po železnici se dnes jede mezi Vídní a Prahou déle než za nebožtíka (císaře) Františka Josefa,“ řekl Schwarzenberg.


Profil už v neděli v avízu na své pondělní vydání zveřejnil části rozhovoru, týkající se zejména rakousko-českého sporu kolem jaderné elektrárny Temelín. Schwarzenberg prohlásil, že téma Temelína je v Rakousku spojeno s vnitropolitickými otázkami. Než Rakousko záležitost předá mezinárodnímu soudu, jak vyhrožuje, měla by ji podle něj posoudit společná expertní komise.


Český senátor v Profilu rovněž zdůraznil, že ve funkci ministra zahraničí by především hájil zájmy České republiky, a nikoli Strany zelených, která se staví skepticky vůči jaderné energetice a která jej na post šéfa diplomacie nominovala.

Autor: mab-iHNed,čtk

Sdílet tento příspěvek