Klaus ve Švýcarsku zdůraznil nutnost volného pohybu pracovních sil

23.03.2006
Po setkání se představiteli švýcarské vlády Klaus vyloučil scénář, podle kterého by se po otevření pracovního trhu „usadily ve Švýcarsku tisíce Čechů“.

Prezident Václav Klaus při návštěvě Švýcarska zdůraznil význam volného pohybu pracovních sil a volného pohybu osob, které mají pro obyvatele východní Evropy se čtyřicetiletou zkušeností uzavřené komunistické společnosti „symbolickou důležitost“. Po setkání se představiteli švýcarské vlády Klaus vyloučil scénář, podle kterého by se po otevření pracovního trhu „usadily ve Švýcarsku tisíce Čechů“.

Úřadující švýcarský prezident a ministr dopravy Moritz Leuenberger vyjádřil přesvědčení, že poté, co vstoupí v platnost vzájemná dohoda o volném pohybu osob, se vztahy mezi Českou republikou a Švýcarskem ještě posílí. Česká republika je podle něho nyní nejdůležitějším hospodářským partnerem Švýcarska ve střední Evropě.

Švýcarsko rozšíří dohodu o volném pohybu pracovních sil z původních patnácti členských států Evropské unie také na nové země, které se staly členy v květnu 2004. Pro rozšíření dohody s EU o volném pohybu osob na deset nových členů včetně Česka od počátku roku 2007 se loni v referendu vyslovilo 56 procent Švýcarů.

Český prezident je na dvoudenní pracovní návštěvě Švýcarska, v rámci které kromě jednání se švýcarskými představiteli vystoupí na univerzitě v Bernu a ve čtvrtek účast na konferenci v Interlakenu, kde přednese projev na téma Evropa, Evropská unie a současné evropské hospodářství.

Sdílet tento příspěvek