Čeští europoslanci chrání příhraniční regiony

26.09.2005
Čeští zástupci v EP chtějí, aby příští evropská legislativa o podmínkách povolování regionální veřejné pomoci nepřinesla diskriminaci českému pohraničí.

Čeští europoslanci a diplomaté prosazují, aby příští evropská legislativa o podmínkách povolování regionální veřejné pomoci nepřinesla diskriminaci českému pohraničí. Dosavadní návrh Evropské komise by mimo jiné vedl k tomu, že české oblasti při hranici s Bavorskem a Rakouskem by měly horší postavení než ostatní regiony v ČR.

Europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL) a zástupce bavorské CSU Manfred Weber předložili návrh změny usnesení EP, v němž vyzvali komisi, aby umožnila zachovat úroveň veřejných podpor na české straně hranice s Německem a Rakouskem a zároveň povolila jistou úroveň pomoci i příhraničním regionům těchto zemí.

Výbor EP pro regionální politiku bude o návrhu hlasovat 6. října. Podle nejmenovaného diplomata zároveň čeští, rakouští a němečtí vyjednávači prosazují podobné řešení v Radě EU. V obou případech jde o to, aby se zmenšil rozdíl v možné veřejné podpoře podnikům na obou stranách hranice, což bylo původní přání Němců a Rakušanů, ale zároveň aby tím nebyly české zájmy poškozeny.

Evropská komise navrhla, aby se povolená státní pomoc v příhraničním pásmu chudších členských států snížila tak, že nebude převyšovat úroveň na druhé straně o více než 20 procent. Bavorské či rakouské kraje však nemají vesměs nárok vůbec, nebo jen velmi malý. Z návrhu tudíž vyplývá, že například jihočeské nebo jihomoravské pohraniční končiny by měly horší podmínky než ostatní české oblasti.

Sdílet tento příspěvek