Britský Ministr financí vyzývá Evropu k ekonomickému realismu

09.09.2005
Evropská ekonomika musí akceptovat světovou ekonomickou realitu, v opačném případě náš čeká stagnace a úpadek, varoval dnes britský ministr financí Gordon Brown. Jeho výpad směřoval proti protektroským postojům řady vlád EU ve sporu s Čínou o dovoz textilu a na tendence Francie a Itálie ochráňovat vlastní průmysl.

Brown předsedá dnes a v sobotu neformální schůzce ministrů financí EU a guvernérů národních bank. Jednat se bude hlavně o postavení evropské ekonomiky v globálních souvislostech. Schůzce předchází setkání euroskupiny, tj. ministrů 12 Ve stejném čase se v Manchesteru sešli ministři financí ČR, Polska, Maďarska a Slovenska. Chtějí mimo jiné projednat taktiku visegrádské čtyřky při prosazování co nejrychlejší dohody o sedmiletém rozpočtovém rámci EU na léta 2007-13. Toto téma sice není na pořadu, neformálnost těchto schůzek však umožňuje nastolovat jakékoli otázky.
Brown se v článku pro list Financial Times postavil proti snahám některých vlád EU zastavit příliv čínského textilu. „Tento nový protekcionismus, jakkoli dobře míněný, musí být pojat jako varovný budíček – je to poslední bašta pro ty, kdo si myslí, že můžeme zastavit hodiny, odložit nezbytné změny nebo jim dokonce zabránit,“ napsal.
Podle jeho názoru musí Evropa s Asií soutěžit v kvalitě technologií a pracovních sil, dále musí méně regulovat a umožňovat podnikům větší pružnost. „Starý evropský sociální model, který nechává bez práce 20 milionů lidí, není ani efektivní, ani spravedlivý,“ uvedl. Vyslovil se pro nový model, který připraví lidi na novou globální ekonomiku, zajistí pružnost i spravedlnost.
EU se již nejméně 5 let snaží odpovědět na globální ekonomické výzvy a stát se prvořadou ekonomickou mocností. Její snahy se však ztroskotávají na vnitřních koncepčních rozporech. „Lisabonská agenda“, soubor opatření k oživení ekonomiky, je stále více jen seznamem prázdných hesel, i když se Evropské komise snaží jí vrátit dynamiku.
Británie je oproti většině zemí kontinentu jiná v míře liberalizace hospodářství. Její výsledky jsou stabilně lepší než je průměr eurozóny, zejména má daleko nižší nezaměstnanost a vyšší hospodářský růst. Evropská komise ostatně ve zprávě pro dnešní zasedání uvedla, že není souvislost mezi otevřenější ekonomikou a vyšší nezaměstnaností.

Sdílet tento příspěvek