ÚOHS pomůže řešit firmám problémy s veřejnými zakázkami v EU

22.07.2005
České firmy mohou v případě sporů ve veřejných zakázkách v zemích Evropské unie zdarma kontaktovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

České firmy mohou v případě sporů ve veřejných zakázkách v zemích Evropské unie zdarma kontaktovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad, který plní roli českého zástupce v nově vytvořené síti institucí pro veřejné zakázky ve 30 evropských zemích, by měl firmám pomoci především v počátcích zadávacího řízení. Firmy by se tak mohly vyhnout možným problémům ještě před podpisem smluv.

Nový systém sítě úřadů by měl fungovat tak, že firma nejprve kontaktuje svého národního zástupce co nejdříve po podezření z diskriminace a ten by poté měl oslovit svůj protějšek z příslušné země. Celá záležitost by měla proběhnout během několika dnů.

Jednotlivé společnosti si mohou také stěžovat u příslušných národních soudů. Tento postup je však podle ÚOHS zpravidla velmi dlouhý a nákladný. Většinou je i příliš pozdě na změnu výsledku tendrů. Zadávací řízení jsou otevřena pro všechny podnikatele v zemích EU. Z údajů ÚOHS vyplývá, že celková hodnota práce, služeb a dodávek při veřejných soutěžích přesahuje 1,5 bilionu euro.

Celý systém má plnou podporu Evropské komise a unie ho zkoušela tři roky. Jednání v systému by měla být diskrétní a měla by se vyhnout nepříjemnostem mezi zadavatelem a firmou. Pokud nedospějí strany k uspokojivému výsledku, mohou podniky podat žalobu nebo předat případ Evropské komisi.
Na ÚOHS loni přišlo více než 800 dotazů ve věci veřejných zakázek. V létě se pak výrazně zvýšil počet návrhů na zahájení 340 správních řízení, z nichž úřad rozhodl 324 z nich.

Sdílet tento příspěvek