Piłsudski… Katyň… Solidarita…

Piłsudski… Katyň… Solidarita…
Klíčové pojmy polských dějin 20. století
István Kovács
Nakladatel Barrister and Principal 2010

Kniha maďarského historika a polonisty Istvána Kovácse nabízí čtenářům pohled zasvěceného odborníka, který je však zároveň vnějším pozorovatelem, jenž vnímá polské dějiny ze středoevropské perspektivy a ve středoevropských souvislostech.

ANOTACE

Poláci a Češi měli a mají mnoho společného, zároveň je však mezi jejich kulturami a dějinnými osudy velmi mnoho rozdílů. Český čtenář se může často v labyrintu polských moderních dějin cítit ztracen.

Monografie Istvána Kovácse nabízí seznámení s dějinami polského národa ve dvacátém století – tedy v období, které konstituuje živé historické povědomí dnešních Poláků. „Zázrak na Visle“, pakt Ribbentrop-Molotov, Katyň, Varšavské povstání, pogrom v Kielcích či Solidarita – to je skutečně jen několik málo fenoménů z mnoha, o kterých se čtenář v této knize dočte a které i ve 21. století zůstávají klíčem k pochopení nejen polské ale i středoevropské reality.

„Kniha Piłsudski… Katyň… Solidarita… je zcela racionálně napsaným vyprávěním o událostech zdánlivě iracionálních. O Piłsudského prapodivných osudech a činech, díky nimž vznikl moderní polský stát. O brutalitě komunistického režimu, jež se projevila v Katyni a stala se úhelným kamenem Polské lidové republiky. Zdaleka však ne kamenem přivázaným na krk porobeného polského národa. O dělnickém hnutí „Solidarita“, které přivodilo pád všech, kdo podle vlastního tvrzení vládli jménem dělnické třídy a pro její dobro.

Především je však kniha Piłsudski… Katyň… Solidarita… knihou o nás. O nás všech, kdo nevěří v dějinný determinismus, věří však v sílu determinovaných, odhodlaných jednotlivců či národů.“ (Z předmluvy Macieje Szymanowského, ředitele Polského institutu v Praze)

István Kovács: Piłsudski… Katyň… Solidarita…. Klíčové pojmy polských dějin 20. století, vydání první, brožovaná vazba, 312 stran, Barrister and Principal 2010.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality